Шупеня та голубці з жовтила: унікальними стравами Тернопільщини пригощали на етно-фестивалі

0 69

У Золотопотіцькій громаді на Тернопільщині вже вдруге відбувся етно-гастрономічний фестиваль місцевої кухні. Цьогоріч його організували за підтримки Західноукраїнського ресурсного центру у рамках програми USAID Dobre.

Кулінари з 11 населених пунктів громади презентували страви, притаманні саме їхній місцевості. “Ми залучили експертку та дослідницю української кухні Олену Брайченко та відшукали етнострави. Дуже важливо, щоб їх готували з якісних екологічних продуктів та з дотриманням усіх санітарних норм”, — розповів програмний спеціаліст програми Dobre Андрій Мартишко.

Понад 200 страв можна було продегустувати та записати їхні автентичні рецепти. Наприклад, жителі села Сновидів, яке розташоване на Дністрі, презентували квашену, тушковану і смажену рибу. А село Соколів пригощало гостей супом із квашеного буряка та з балабухами — це кульки з борошна, картоплі та сиру.

А ще тут можна було спробувати шупеню (страва з квасолі, кукурудзяного борошна та шкварок) та голубці з жовтвила (його листя дуже схоже на щавель).

Золотопотіцька громада має чималий туристичний та рекреаційний потенціал. Залишки місцевого замку XVI століття, який належав роду Потоцьких, палац тутешнього магната Гнєвоша, особлива природа Дністровського каньйону та каскад водоспадів у селі Русилів. У громаді є з десяток “зелених” садиб та дві турбази.

 

SEEDS.org.ua за інформацією Голосу України

Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram та YouTube. Підписуйтесь!

Залишити коментар

Ваш email не буде опубліковано