Собівартість живих свиней в Україні може стати найнижчою в світі

0 364

Наразі переробна галузь стала заручником високих цін на свинину, однак собівартість живих свиней в Україні може стати найнижчою в світі. Про це йшлося під час прес-конференції “Правда про вітчизняне свинарство і ризики для бізнесу та економіки України”, організованій Центром підвищення ефективності в тваринництві.  

“Як знизити собівартість живка свиней до 25 грн за 1 кг? Перше – прибрати корупцію та перевитрати. Якщо у свинокомплекса собівартість більша за 25 грн/кг – значить вони є. Щоб виявити джерело цих перевитрат потрібен аудит виробництва сторонньою експертною компанією”, – йшлося під час прес-конференції.

Крім цього, за словами фахівців слід впровадити облік у програмі управління свинокомплексом з контролем собівартості, єдина така програма з контролем собівартості в Україні – ПігЦентр.

До того ж слід впровадити ефективну кормову програму та ветеринарну схему та деталізований бізнес-план та контролювати вирощування свиней в режимі реального часу і контролювати собівартість в реальному часі, а не по закінченню року, говорять фахівці.

“Українські свинарі через сприятливі умови з експорту свинини в Китай можуть збільшити виробництво не на 0,5 млн т, а на 1 млн т і більше. Відповідно приріст доданої вартості може бути вже не 16,25 млрд грн, а 32,5 млрд грн і більше.

Крім того, надходження валюти від експорту свинини можуть скласти через 2-3 роки від 865 млн € до 1,73 млрд € це по експортним цінам на свинину країн ЄС в травні 2019 року”, – йдеться у повідомленні.

SEEDS.org.ua за інформацією “Центру підвищення ефективності в тваринництві”

 

Залишити коментар

Ваш email не буде опубліковано