Сватівські бджолярі діляться сімейними секретами питного меду

0 300

Не медом єдиним живуть українські пасічники. Іноді саме медова продукція привертає до себе і серця, і гаманці покупців. Не став винятком і питний мед пасіки “Медове джерело”.

Саме питний мед, легкий медовий квас. З міцною медовухою цей напій не має нічого спільного, крім основного медового інгредієнту. Однак має кілька сімейних секретів, якими охоче поділилася з журналістами SEEDS співвласник пасіки “Медове джерело” Ірина Васильєва під час виставки “Схід-Експо-2019”.


– Медовуха. Зазвичай цей напій асоціюється з чималим градусом.

– Але не цей напій. Це класична медовуха, вона неміцна – 2-3 градуси. Легкий медовий квас – питний мед, без вмісту спирту.

Так, багато хто боїться. Звучить “медовуха”, і відразу чуєш: це самогон, я не п’ю, він міцний… І тільки коли людина спробувала що це таке, наприклад на виставці, тоді вона це і замовляє.

– Як багато вдається виробляти такого питного меду?

– Обсяги великі, тому як качаємо меду ми багато. У нас 300 бджолосімей – це до 12 тонн меду, в хороший сезон буває і більше.

З усього меду, що качається, залишається медовий “забрус” (продукт бджільництва, який залишається від зрізування верхівок запечатаних сот), плюс вода і трохи дріжджів. Все це бродить і виходить медовуха.

– Невже немає жодних секретних інгредієнтів?

– Все залежить від меду і води. Чому наша пасіка “Медове джерело” називається? Все тому, що знаходиться вона на території Сватівського загальнозоологічного заказника. Екологічно чисте місце, в якому дуже багато джерел.

Наші бджоли навіть воду з поїлок не п’ють, настільки багато тут джерел – з них вони і п’ють.

А медовуха унікальна тим, що для її створення саме джерельна вода використовується.

– Звідки з’явився цей рецепт?

– У нас династія бджолярів. Мій дядько займався все життя пасікою, його дід займався пасікою. Цей рецепт переходить з покоління в покоління. У нас, в Сватівському районі, кожен третій пасічник. Просто пасіки різні: у кого п’ять вуликів, а у кого і 500. І все роблять медовуху.

– Де зберігається така медовуха?

– Зберігається вона прекрасно в підвалі, але після придбання краще зберігати в холодильнику – в теплі вона починає далі бродити. Чим більше вона бродить – тим більше градус. В кінці сезону може і 6-и градусів досягти.

– Як давно ви робите такий питний мед?

– Пасіка у нас вже 10 років. Тільки 3 роки тому ми вирішили торгувати вроздріб – оптом смішна ціна виходить.

Дуже шкода своєї праці. Процес дуже і дуже трудомісткий, а ще й фізично важкий. Роздріб вигідніше набагато, потрібно лише докласти сил і трохи творчості.

– Що ще окрім медовухи Вам вдається творити?

– Косметику на основі меду: маски для обличчя, для волосся. Лікувальні мазі та бальзами для шкіри – будь-яку ранку на шкірі можна залікувати. Ніякої хімії ми не додаємо – самі ж нею і користуємося.

– Ваша пасіка – це повністю сімейне виробництво?

– Абсолютно повністю сімейне виробництво. Задіяні всі. Тут, на виставці, я і син Руслан. Є ще дочка – вона виробляє “медову” косметику. Є ще і та людина, яка доглядає за бджолами – мій чоловік.

– Деякі пляшки з медовухою у вас звичайні, але є і дуже святкові.

– Так, є подарунковий варіант, сувеніри. Їх ми оформляємо теж самі. Ось це в’язання – моє. А зібрати весь декор разом, що б виглядало красиво – це дочка допомагає.

Взагалі, ми такий меседж запускаємо: “подаруйте здоров’я близьким”. На будь-яке свято чого бажають? Здоров’я! Ми говоримо: “візьміть і подаруйте здоров’я у фізичному його вираженні”!

Ось же воно – здоров’я.

 

Людмила КАЛИТА SEEDS.org.ua 

Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram та YouTube. Підписуйтесь!

Залишити коментар

Ваш email не буде опубліковано