Україна може стати світовим лідером з експорту равликів

0 1 366

Україна має всі шанси стати країною №1 по експорту равликів за кордон. Так вважає виконавчий директор української асоціації виробників равликів Іванна Бейдель.

В ексклюзивному інтерв’ю для seeds вона залюбки розповіла як і куди українські фермери-равлиководи збираються експортувати свій “повільний” крам, а ще розтлумачила, чому равлики – це унікальне безвідходне виробництво.


– Українська асоціація виробників равликів, як багато фермерів-равлиководів до неї входять зараз?

– Українська асоціація виробників равликів об’єднує всю Україну. Станом на 1 травня це 86 ферм, які стартують цього річ, або ж готуються до старту у 2020 році в 19 областях України.

Ця організація створена для інформаційної та юридичної підтримки. Щоб допомагати фермерам вирощувати равликів  за технологією, та в правовому полі.

Окремо крім асоціації є ще наш кооператив “Український кластер виробників равликів”. Наразі він об’єднує більше 30 ферм здебільшого центральної та західної України. Його створено для спільної господарської діяльності і для формування партій для експорту за кордон.

Надалі планують зробити діючий кооператив центральним і створювати підкооперативи, щоб кожному фермеру було зручно вирощувати равликів – логістика досить далека.

– Ви теж займаєтесь вирощування равликів?

– В мене є своя невеличка ферма на Тернопільщині. Цьогоріч плануємо виростити 5 тонн равликів. Після збирання з поля їх потрібно залишити у спеціально обладнаному приміщенні де равлик впадає у стан гібернації. Там має бути відповідна температура, вентиляція. Равлик тоді “засинає” і в такому стані може перебувати аж до року.

Саме в такому вигляді, в стані гібернації, ми і плануємо експортувати равликів за кордон, як живу тварину, але в “сплячому режимі”.

Далі його потрібно зберігати в спеціальному холодильному приміщенні з певною температурою і вентиляцією, щоб підтримувати стан гібернації. Машини для перевезення равликів повинні мати ці ж умови.

– Раніше таких “сплячих” равликів Україна вже експортувала?

– Поки що офіційних великих поставок за кордон Україна ще не мала. Це стосується тих равликів, що вирощені на фермах Helix Aspersa Muller і Helix Aspersa Maxima. Експорт равлика виноградного (Helixpomatia) раніше вже був.

– Чи велика між ними різниця?

– Зазвичай виноградний равлик збирають в природі. В нашому випадку, для того, щоб вирощувати равликів на фермах відповідно мають бути всі похідні документи: ветеринарне свідоцтво, реєстрація в регіональній Держспоживслужбі, та інші.

– Їх можна назвати “фермерські” равлики?

– Так. Ці равлики вирощені на фермах, за спеціальною технологією. Годуються спеціально підібраним кормом. Цей вид равликів, на відміну від виноградних, споживається повністю. В Helixpomatia (виноградних равликах) ми їмо тільки ніжку, якою равлик повзе.

– Чому ви обрали саме равликів?

– Равлики – це безвідходне виробництво. Із слизу можна виготовляти різні креми і маски. За кордоном це роблять. Торф, в який равлики відкладають ікру можна використовувати як добрива. М’ясо та ікра – йде для споживання. Мушля дуже гарно б використовувалася у фармацевтиці – це справжній кальцій.

Безвідходне виробництво!

Але це на майбутнє. В нас в Україні просто ще немає такого налагодженого процесу.

– Що їдять равлики?

– Насправді равлики можуть їсти все. Інше питання, наскільки це все для нього корисне. Якщо говорити про  етап розмноження, тут потрібно використовувати спеціальні корми, такі до прикладу виготовляють на одній з ферм нашої асоціації поблизу Тернополя.

Такий корм складається переважно із зернових, плюс вітаміни та мінерали. Також для розмноження гарно підходить морква і гарбуз. Це для них як афродізіак – стимул до розмноження. Це один корм.

Коли ми вже виселяємо равлика на поле, там використовуються інші корми: для малька, для відгодівлі, фінішний для кальцинування мушлі. Зазвичай ще на полі, чи в теплицях, де вирощують равликів, висівають таку рослину, як перко. Це гібрид капусти та ріпаку.

А ще обов’язково має бути вода. Потрібно робити аналізи і води, від якості якої залежить ріст, і стан равлика, і ґрунту, для гарного росту рослини та запобігання виникнення заражень та інфекцій, це стосується кислого ґрунту.

– Куди плануєте експортувати?

– Кооператив має клієнтські бази по країнам Європи. Зараз все в процесі опрацювання. Взагалі ж ми націлені на ринок Азії. Там зовсім інша культура споживання і багато населення, яке звикло до більш сучасної їжі.

В Україні зараз ринок більш внутрішній. Однак багато людей розпочинають цю справу. Зокрема цьогоріч тільки наш кооператив планує виростити до 200 тонн равлика.

А тому питання експорту наразі першочергове. Якщо багато людей розпочнуть цю справою, а не буде куди збувати равликів, вартість на них впаде і цим перестануть займатися.

Однак Україна має всі шанси стати країною №1 по експорту равликів за кордон.

Добре, що цього року держава виділяє на підтримку тваринництва дуже багато грошей. Тому я вважаю, що в наших фермерів равлиководів є всі шанси отримати допомогу від держави.

До того ж окрім звичайного сезонного, ми розробляємо технологію вирощування равликів у теплицях. Це буде високотехнологічний процес, який дозволить вирощувати равликів цілий рік і навіть мати щороку 2-3 врожаї.

Ми прагнемо зробити круглорічне виробництво, щоб гарантувати своїм замовникам за кордоном своєчасні регулярні поставки і бажану кількість.

 

Людмила КАЛИТА SEEDS.org.ua

Слідкуйте за нашими новинами на Facebook   Instagram  YouTube-канал

 

Залишити коментар

Ваш email не буде опубліковано