Україна втрачає на переробці сої понад 6 мільярдів

0 4 081

Переробка сої на шрот та олію могло б приносити Україні 6 млрд додаткової вартості. Україна може переробляти 5,5 млн т сої, однак наразі ці обсяги вивозяться у вигляді сировини. Про це розповів Степан Капшук, керівник Асоціації “Укроліяпром”.

Вартість переробки однієї тонни сої, ріпаку коштує 50-60 доларів. Якщо помножити на це 5 млн т, які вивозяться з країни у вигляді соєвих бобів, отримаємо близько 6,5 млрд грн. “Це наш втрачений заробіток, який Україна віддає іншим країнам, при цьому наші потужності простоюють”, – пояснив Степан Капшук.

В Україні вирощується 21,5 млн т соєвих бобів. Виробничі потужності дозволяють переробляють весь цей обсяг, впевнений він.

Ціна на сою буде вищою, ніж в минулому році, прогнозує Степан Капшук. Підвищиться і вартість соєвого шроту. “Були періоди, коли він коштував і 500 і 600 доларів за тонну”, – додав він.

Тренд зростання виробництва сої диктує Китай. Щорічно в КНР завозиться 80-90 млн т сої, яка переробляється на корми. “Соя – це вимога майбутнього. Соя потрібна в Туреччині, Європі. В Європу завозять 21,5 млн т сировини”, – підкреслив спікер.

У сої головне – шрот, який використовується для кормів, а не олія. За оцінками Асоціації “Укроліяпром”, виробництво соєвого шроту в Україні досягає 1,4-1,5 млн т, експорт становить 1,3 млн т.

Аналітики прогнозують зростання частки переробки соєвих бобів всередині країни як наслідок прийняття так званих соєвих правок. “Ставку потрібно робити на шрот. Майбутнє за мультизаводами з двома потоками – окремо для соняшнику та сої. Такі заводи в Україні вже є”, – підсумував Степан Капшук.

 

SEEDS.org.ua  за інформацією Інфоіндустрія

Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram та YouTube. Підписуйтесь!

Залишити коментар

Ваш email не буде опубліковано