Українські равлики – їжа майбутнього  

0 369

В Україні равликовий бізнес сезонний і повністю залежить від кліматичних умов. Однак наразі українські равлиководи працюють над вдосконаленням високотехнологічного процесу, який дозволить вирощувати равликів цілий рік і навіть мати щороку 2-3 врожаї.

Навіщо – знає виконавчий директор української асоціації виробників равликів Іванна Бейдель, яка в ексклюзивному інтерв’ю для seeds розповіла безліч секретів вирощування равликів.


– Чим равликовий бізнес по-українськи відрізняється від закордонного?

– За кордоном равликів вирощують здебільшого маленькі ферми. Ми ж хочемо зробити справжню технологію вирощування. У нас немає 9 теплих місяців, як у деяких країнах Європи. Доводиться підбирати спеціальні корми, створюємо умови, щоб за 4-5 місяці виростити равлика до статевозрілого.

Але весь процес вирощення фактично займає 9 місяців, оскільки є ще процеси розмноження, інкубації, виселення в поле чи теплицю і тільки потім збір равлика. Фактично з лютого по листопада фермер має працювати.

Якщо хтось вважає, що це бізнес для лінивих, може навіть не починати.

Ця праця вимагає повної віддачі – для гідного результату потрібно викладатися на повну. Це не так просто. Равлики вибагливі до умов.

– Що особливе потрібно мати для вирощування равликів?

– Щоб виростити 1 тонну равликів потрібно лишень 4 сотки поля. Однак потрібно мати ще й інші об’єкти: складські приміщення, для розмноження, зберігання, осушування равлика.

Влютому, коли равлики починають розмножуватися, ми їх переміщуємо у спеціальні розплідники. Там має бути: каналізація, вентиляція, опалення, вода – всі умови. І спеціальні стелажі для розмноження.

Зараз вилуплюється так званий “мальок” – маленькі равлики. Нещодавно фермери почали ними заселяти поля. Цього року період виселення в парки це травень-червень.

Але перед виселенням потрібно підготуватися – засіяти спеціальну рослину перко, яку равлики їстимуть. До того ж має бути бодай 15 градусів ввечері. Тоді і перко швиденько підросте і равлики почуватимуться комфортніше.

Равликовий бізнес залежить від кліматичних умов.

Весна цього року змусила нас пізніше виселяти равликів. Саме тому ми окрім звичайного сезонного, практикуємо круглорічне вирощування. Равликова ферма EliteSnail, розробляє технологію вирощування равликів у теплицях.

Це буде високотехнологічний процес, який дозволить вирощувати равликів цілий рік і навіть мати щороку 2-3 врожаї. Це одна із перших ферм що розпочала вирощування равликів на Тернопільщині. Фермери якої є одні із засновників  кооперативу та асоціації.

– В Україні комусь вдавалося збирати по 2-3 врожаї?

– В Україні поки що ні, хоча деякі іноземні колеги стверджують, що вони вирощують саме стільки.

– Скільки можна заробити на вирощуванні равликів?

– Минулого року ціни по Україні гуляли різні від 1,5 до 16 євро за кг. В залежності від призначення (споживання, репродукція) і сортності равлика. Якою буде ринкова ціна цього року – залежить від напрацювання контрактів із іноземними партнерами.

Коли Україна робитиме офіційні великі партії равлика за кордон, тоді цей бізнес буде рентабельним. Зараз це тільки внутрішній ринок. Є ще багато фермерів недобросовісних. Дехто надає недійсні документи, або ж не каже що з ними робити потім, продають неякісні маточні стада та мальок і т.п.

До нас в асоціацію звертаються люди, яким довелося потрапити ось в такі умови. Ми намагаємося їм допомогти інформаційно та юридично.

– В Україні равлики користуються попитом?

– Насправді в Україні культура споживання равликів дуже і дуже мала. Саме тому ми регулярно їздимо на фестивалі, форуми, аби привчити людей до споживання равлика.

Багато людей куштують равликів і просто в захваті від його м’яса, смаку. Але бар’єр – це ж равлик…. Це поки що заважає. До того ж люди не розуміють, як можна споживати меншу кількість і бути ситим та ще й здоровим. Ми звикли їсти своє м’ясо, ще й великими кількостями.

Я вважаю що равлики – це їжа майбутнього.

М’ясо дієтичне в 100 грамах якого всього 90 ккал. Равлик це білкова їжа, яка дуже корисна для організму.

Тим паче що в нас в Україні є всі умови для вирощування равликів. Є люди, є земля, є село, яке зараз занепадає, і це непоганий шанс для людей, які живуть у сільській місцевості заробити.

Фермер-равликовод – це фермер сучасного століття. Поле для равликів не потрібно підживлювати органікою. Равлики не викидають в атмосферу шкідливих речовин.

– Що готують з равликів?

– Безліч страв. Стандартні, класичні рецепти – равлик начинений маслом і соусом в мушлі. Цьогоріч ми вирішили поекспериментувати і знайшли для себе ще смачніший вид приготування – маринований равлик. Він до того ж так значно краще зберігається.

Людмила КАЛИТА  SEEDS.org.ua

Слідкуйте за нашими новинами на Facebook   Instagram  YouTube-канал

 

Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram та YouTube. Підписуйтесь!

Залишити коментар

Ваш email не буде опубліковано