Українським фермерам катастрофічно бракує вітчизняного насіння цукрової кукурудзи

0 1 256

Солодка варена кукурудза – незабутні ласощі чи не кожного українця наприкінці спекотного літа. Однак площі посівів цукрової кукурудзи в Україні не перевершують 6 тисяч гектарів.

До того ж більше половини посівного матеріалу солодкої кукурудзи в Україні – це імпортне насіння, розповів в ексклюзивному інтерв’ю для SEEDS вінницький селекціонер, керівник компанії “Мнагор” Михайло Нагорняк.


– Раніше ви наголошували, що в Україні не вистачає насіння солодкої кукурудзи і чи не половину такого насіння імпортується.

– Так. Виробників насіння в Україні не так вже й багато. Це довготривалий, маркетинговий процес. Щоб “розкрутити” той чи інший гібрид солодкої кукурудзи потрібно дуже багато часу.

До того ж агробізнес має свою специфіку. Посівний сезон триває приблизно двох місяців. За цей невеликий час дуже важко наситити ринок потрібною кількістю насіння. Банально розвезти його по магазинах вкрай тяжко за цей строк.

Я вважаю, що мають бути регіональні бренди, регіональні виробники: вінницькі, житомирські… Вони свою кукурудзу вирощують, свою і споживають.

– Чи буде вітчизняне насіння дешевшим від імпортного?

– Буде. Воно і зараз дешевше.

– Наскільки рентабельно вирощувати в Україні солодку кукурудзу?

– Цукрова кукурудза – овочева нішева культура. Це ринок роздрібного фермера – дрібного та малого. Вони зазвичай дивляться за “модою”: сьогодні популярне одне, завтра інша.

Вони частенько кидаються з одного в інше, через це то цибуля дорога, то морква… Один рік понасівали багато – ціна впала, другий рік менше посіяли.

А ось ті, хто спеціально цим займається, вирощує цукрову кукурудзу постійно – у нього цей товар буде завжди. З року в рік. Більше-менше, однак буде.

 

Людмила КАЛИТА SEEDS.org.ua

Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram та YouTube. Підписуйтесь!

Залишити коментар

Ваш email не буде опубліковано