Управління ягідними проектами. З чого почати і до чого бути готовим

0 138

Про управління ягідним проектом розповіла Світлана Луньова, директор ПП НСНФ «Соєвий Вік», керівник проекту ягідника в м. Кропивницькому, в рамках бізнес-форуму «Органічний ягідний бізнес: Помилки 2018 – перспективи 2019», який проходить 30 січня 2019 року. Про планування ягідного бізнесу і необхідні витрати читайте на SEEDS.

«Зверніть увагу, що 60% бізнес-плану складають саджанці – це найбільше вкладення і найбільший ризик», – говорить експерт.

У ягіднику було закладено 7 культур по 4 га кожна. Деякі культури такі як, малина і смородина були посаджені з урахуванням швидкого заробітку.
«Малина і смородина вступають в плодоношення на 2 рік, поки інші культури розвиваються, з цих культур ви вже можете заробляти реальні гроші.»

Основну масу саджанців для ягідної ферми були привезені з-за кордону через відсутність їх в Україні.

Експерт акцентує увагу на тому, що в бізнес-плані необхідно обов’язково враховувати витрати другого-третього року, а саме – витрати по догляду за фермою і для придбання нової техніки. В тому числі, не варто забувати і про постійні витрати – заробітна плата співробітникам, упаковка і логістика ягід.

Якщо говорити про дохід, то з 28 га його можливо отримати на 6 рік, за підрахунками Світлани.

Фермерів можуть очікувати і ризики, пов’язані з початком бізнесу, а саме:
– обмежені ресурси;
– виконавці (робочий персонал);
– фінанси;
– канали збуту, які необхідно обміркувати набагато заздалегідь до першого врожаю. І бажано, мати кілька каналів збуту.

Всі ці ситуації необхідно обміркувати заздалегідь.
«Деякі процеси виробництва краще розтягнути в часі, щоб уникнути втрату якості продукції», – говорить Світлана.

SEEDS

Ярослава Коломієць

Leave A Reply

Your email address will not be published.