Ух ти, йошта – нові ягоди заполонили українські землі

0 429

Яких тільки ягід не побачиш нині на базарах України. Однак цьогоріч вперше українські господарі масово пропонують нову для наших країв ягоду під назвою “йошта”, пише SEEDS.  

Йошта – це ягідний чагарник, гібрид чорної смородини та аґрусу. Назва у рослини також “гібридна”: поєднання німецьких слів Johannisbeere — смородина і Stachelbeere — аґрус.

За смаком ягоди йошти нагадують і агрус, і смородину одночасно. В залежності від сорту кислинки в ягодах може бути більше чи менше. А ось сортів йошти зараз налічується чимало.

Не дивно, що йошта має у назві саме німецьке коріння, адже вивів її ще у 1970-х роках селекціонер з то тодішньої ФРН Рудольф Бауер. Потім його співвітчизник X. Муравськи вивів сорти Йохеміна, Йохн, Моро. Після цього нові гібриди з’явилися і в інших країнах.

До України йошта потрапила не так давно, однак вже встигла отримати місцеву назву. На Черкащині цю рослину називають бемберець.



Наразі саджанці йошти можна придбати по всій Україні. Інтернет-магазини пропонують їх від 30 гривень за однорічні, до майже 200 за штуку. Ціна, як завжди,  залежить від сорту і віку саджанців.

Що ж стосується ціни на ягоди, цього річ на базарах за кілограм йошти просять від 40 гривень. Ціна помітно вища, ніж за кіло того ж аґрусу чи смородини, але попит на нові ягоди чималий.

“Розмітають, як гарячі пиріжки”, – розповіла журналістам SEEDS пані Валентина, продавчиня на одному з базарів Вінниці. “А ще добре беруть ожино-малину. Її в мене аж два сорти росте”, – додає господиня.

За словами пані Валентини, кущик йошти купила кілька років тому на базарі, зовсім випадково. Але тепер не натішиться. Мало того, що ціна на такі ягоди вища за звичайний аґрус, ще й сам кущ має багато переваг.

Для початку, на йошті немає шипів, як на агрусі. Навесні молодих пагонів від коренів буває мало, тому часто обрізати кущі немає потреби. Рослини стійка до багатьох хвороб і шкідників та добре переносить зимові морози.



Ще одна перевага – урожай з куща йошти можна збирати тривалий час частинами. Ягоди достигають нерівномірно. Кожен кущ йошти даватиме ягоди приблизно 20-30 років.

Важливим є регіон вирощування йошти. У південних регіонах України чагарник плодоноситиме більше, а ягоди будуть набагато соковитішими.

Йошту краще садити його недалеко від агрусу або смородини, щоб відбувалося запилення комахами. Чагарник висаджують на відкритому, рівному, добре освітленому місці. Щоб отримувати хороший урожай, висаджувати його треба на окультурених і добре удобрених грунтах, зокрема збагачених калієм.

Перші плоди збирають зазвичай вже на другий рік після посадки, потім йошта приноситиме урожай щороку. Починаючи з третього-четвертого року досягне максимуму своєї врожайності.



Ягоди йошти багаті на вітаміни , то їх бажано вживати в їжу в сирому вигляді. Однак з них можна готувати варення, желе, компоти, джеми.

Плоди йошти  використовують і у лікувальних цілях: для поліпшення кровообігу, профілактики шлунково-кишкових захворювань, виведення з організму важких металів, радіоактивних речовин.

Єдиний недолік йошти – невисока врожайність. Через це  фермери України не наважуються поки що вирощувати цю ягоду в промислових масштабах. Однак це не стосується півдня України, де йошта повинна рости надзвичайно добре.

 

Людмила КАЛИТА, SEEDS.org.ua  

Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram
Youtube та Підписуйтесь!

Залишити коментар

Ваш email не буде опубліковано

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!