В Україні виробляють неймовірні варення та джеми з гірських кульбаб

1 2 424

Сергія Псарьова – виробника популярного крем-меду торгової марки NECTARIS знають в Україні багато людей. Однак мало кому відомо, що відтепер його невелике сімейне виробництво вирішило розширити рамки солодкої продукції і займається тепер ще й варенням.

Якби ж то просто варенням. Всілякі джеми і варення з кульбаб, шишок модрини, “брусниця з коньяком”, “чорниця з ромом”, “ожина з віскі” – ось таке “варення з родзинкою” виробляють Сергій Псарьов і його дружина Вікторія Писана. Секрети виготовлення і історію їх створення Сергій розповів SEEDS в невеликому інтерв’ю.

Сергій Псарьов і його дружина Вікторія Писана

– Як народилася ідея виготовляти саме варення?

– У нас своя пасіка. Ми робимо свій крем-мед з ягодами. Спочатку ягоди з’явилися саме в нашому меді. Оскільки їх багато, є хороший доступ до хорошим карпатських ягід, частково ми їх навіть самі збираємо, моя дружина і почала потроху займатися варенням. Поетапно ми прийшли ось до всього цього.

Але і цього нам здалося мало. Ми почали робити абсолютно нове для України варення: “брусниця з коньяком”, “чорниця з ромом”, “ожина з віскі”.

– Це все ще варення?

– Це “варення з родзинкою”.

– Крім “варення з родзинкою” ви є виробником не менше дивовижних продуктів – варення і джемів з кульбаби. Це теж ваше ноу-хау?

– Варення з кульбаби в Україні виробляємо не тільки ми, але ніхто крім нас не робить такого акценту і такого асортименту.

Кульбаба для нашого варення не просто десь зібрана. Ми збираємо її в Карпатах на висоті 1000 метрів над рівнем моря.

– Ви і кульбаби теж самі збираєте?

– Так і є. Повністю самі. Іде на це кілька днів. А ось далі робота набагато важливіша і важча – відокремити пелюсточки від зелених частин. Це дуже трудомісткий і тривалий процес.

Крім класичного варення, яке багато хто називає кульбабовим медом, ми почали робити варення з пелюстками кульбаби.

Потім до цього варення ми додали мигдаль – це вже повністю наша розробка. Далі ми почали робити варення із кульбаби з шматочками лимона і волоським горіхом. Ці рецепти виключно наші і абсолютно унікальні. Ми довго працювали над тим, щоб таке варення було смачним і виглядало добре.

Люди казали: нам мало “кульбабових” смаків у цих вареннях, тому ми зробили ще й джем. Тут максимально “кульбабовий” смак – подріблені пелюстки. В такому джемі гіркоти зовсім небагато.

– Серед вашої продукції є ще одна дивина – варення з шишок.

– Варення з шишок модрини. Для України варення з шишок давно не дивина, але в основному його роблять з сосни. Ми ж робимо його з модрини, смереки. Шишки модрини ми збираємо теж власноруч.

– Наважуть припустити, що практично всю весну ваше сімейство проводить в Карпатах, заготовлюючи інгредієнти для виробництва?

– Так. Навесні – кульбаби і шишки, ягоди збираємо пізніше.

– А як же пасіка?

– На пасіці є головний бджоляр – наш дідусь. Там в основному все на ньому. Наша пасіка знаходиться неподалік від дивовижного місця – Великоанадольського лісу (лісовий заказник державного значення в Волноваському районі Донецької області). Дідусь і дає “базу” для нашого крем-меду.

– Чи не намагалися використовувати в вашому варенні мед?

– Мед не рекомендується піддавати термічній обробці. Може хтось робить варення з медом, але ми робимо його по-старому, але зі своєю родзинкою.

 

Людмила КАЛИТА SEEDS.org.ua

Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram та YouTube. Підписуйтесь!
1 Comment
  1. моня пише

    Удачи ребятам!

Залишити коментар

Ваш email не буде опубліковано