“Провальним горіховий проект не буде”: як компанія “Імпак” заклала перший в Україні сад горіху пекан

0 318

Горіховий сад – це заняття для зрілих людей. І це певна естетика, адже не всі можуть чекати 7 років до першого врожаю. Про це заявив керівник компанії “Імпак” Сергій Малиновський, коментуючи закладання першого горіхового саду компанії в інтерв’ю проекту EastFruit.

“І це не означає, що можна просто посадити сад і забути (як думають багато), проблем вистачає. Чому я це зробив? Я виріс в Тернопільській області, в місцевості, де було багато горіхів, тому горіховий бізнес – це моя давня мрія. Сад – це як маленька дитина – і простудиться, тобто вимерзнуть може, але все ж дуже чекаєш результат, коли він стане дорослим. Ось зараз вже з’явилися перші горіхи, це для мене радість. Горіхи потрібно любити, отримувати задоволення і тільки тоді все вийде. Що стосується перепрофілювання, то ми зараз в роздумах щодо стратегії «Імпак», на наступні роки. У нас є кілька ідей. Однозначно, напрямок овочів залишимо, питання тільки в ефективному обсязі і площі”, – зазначив Сергій Малиновський.

При цьому він пояснив, що наразі “мова про золоту жилу або амбітний бізнес-проект не йде”.

“Горіхівництво трохи не той вид діяльності, якщо хочете заробити швидкі гроші – авантюр можна придумати багато. Як би ми не старалися, до каліфорнійських садів нам ще далеко, у них в цьому напрямку наука вже сто років працює. Горіховий сад, який дає мінімум 5 тонн з гектара, або 30 кг з дерева. Світова ціна на ринку нелущённого горіха мінімум долар. Таким чином, гектар саду при будь-якому розкладі може давати $ 1-2 тис. чистого прибутку. Тому так чи інакше, провальним горіховий проект не буде”,- розповів про перспективи розвитку бізнесу керівник “Імпаку”.

Зараз у активі  компанії знаходиться 80 гектарів горіхового саду.

До початку вирощування горіхів, за словами Сергія Малиновського, фахівці “Імпак” переглянули і українські, і іноземні сорти в розплідниках. “Оскільки ми знаходимося на 50-ой широті, то рекомендацій по сортам для нашої зони не було. Вибрали, і 4 роки тому посадили то, що може максимально підійти – молдавську селекцію, українську та європейську. Однак, я звик все робити правильно і ефективно. Оскільки не знайшов тієї якості горіхів, яку хотів, для подальшої роботи довелося організувати власний розплідник. Працюємо над підщеп, їх морозостійкістю, експериментуємо. Це і зайнятість людей на підприємстві – вони можуть працювати і взимку, і влітку. Ми шукаємо нові форми, проводимо дослідження, не так давно стали першим сертифікованим розплідником в Україні. Почали першими в країні вирощувати горіх пекан”,- пояснив Сергій Малиновський.

Коментуючи результати вирощування горіхів із закритою кореневою системою в горщиках за американською технологією, Сергій Малиновський зазначив, що задоволений цим.

“Результати хороші, прищеплюємо до 50 тисяч саджанців на рік. Зараз горіхівництвом дуже цікавляться підприємства, завдяки компенсації – держава повертає за кожен горіх 330 грн, у нас оптом саджанець коштує 350 грн, якщо клієнт повертає відро, то мінус 20 грн. Ось і виходить, що горіх безкоштовний. Тільки потрібно хотіти, зробити проект, купити в сертифікованому розпліднику саджанці і вчитися технологіям догляду”,- пояснив фахівець.

Він також наголосив, що кооперація українських горіховодів є життєвою необхідністю. “Українцям важко зрозуміти, чому потрібно кооперуватися, але захочуть ціну – об’єднаються”,- висловив впевненість Сергій Малиновський.

Leave A Reply

Your email address will not be published.