Вирощування грибів у світлодіодних фермах – новий тренд у мегаполісах

0 87

Гідропонні фабрики рослин вже стали мейнстрімом. Новий тренд на ринку – футуристичні грибні ферми з клімат-контролем, розумними датчиками і камерами. Технологія дозволяє виростити партію глив всього за сім днів прямо на території ресторану чи супермаркету.

Свіжа партія глив дозріває за заскленими дверцятами багатоярусної «міні-ферми». Химерну форму грибів підсвічують блакитні світлодіоди. На грибний мікрофабриці в Нью-Йорку готовий продукт дозріває всього за сім днів і відразу ж вирушає на полицю магазину або кухню ресторану.


Фермою володіє американський стартап Smallhold, заснований в 2015 році. Компанія самостійно виробляє субстрат на основі тирси, в який «впроваджують» міцелій – вегетативне тіло грибів, з якого виростають гливи. За таким же принципом продукт вирощують по всьому світу, проте поки більшість виробників використовує аналогові методи.

Бруклінський стартап автоматизує частина процесів. Системи клімат-контролю допомагають регулювати атмосферу в засклених камерах, а розумні датчики і камери постійно відстежують температуру, рівень вологості і CO2.

Всього системи Smallhold відстежують 30 млн одиниць даних. Аналізуючи інформацію, компанія підбирає так звані «рецепти» вирощування. З їх допомогою можна налаштовувати параметри і отримувати підвищений врожай. Такі ж технології використовують гідропонні ферми, на яких вирощують листові овочі.

Як і на фабриках рослин, на фермах стартапу гриби сходять не з нуля – в камеру поміщають «сходи, які виросли вже на три чверті. Після цього вони дозрівають під світлом LED-ламп.

Розумна мережа датчиків дозволяє з точністю розрахувати, скільки кілограмів грибів вийде на виході і розподілити їх по торговим точкам так, щоб не залишалося відходів.

В середньому в тиждень багатоярусна міні-ферма виробляє 18-36 кг грибів.
Стартап вирощує не тільки гливи, а й гриби інших сортів, наприклад, шиітаке, Їжовик гребінчастий і полівку циліндричну. На їх виробництво йде на 96% менше води. При цьому ферма виробляє в 40 разів більше продукції, ніж зазвичай, в розрахунку на квадратний фут.

Остаточний субстрат Smallhold не викидають – його віддають місцевим компаніям, які виробляють компост. В цілому компанія витрачає мінімум ресурсів на логістику – час йде тільки на транспортування субстрату.
Міські ферми – один із способів боротися з колосальною кількістю харчових відходів, вироблених людиною.

Технології прискореного вирощування дозволять отримувати гриби не тільки для вживання в їжу. Продукт володіє і іншими корисними властивостями. Так, в білих грибах міститься пребиотик, який покращує стан пацієнтів з діабетом. А гриби-трутовики з родів Fomes і Ganoderma, наприклад, здатні врятувати бджіл.

SEEDS.org.ua за матеріалами hightech.plus

Leave A Reply

Your email address will not be published.