Витрати на вирощування батату можна повернути вже на перший рік, навіть з плюсом

0 350

Близько п’яти років у “ФОП Водолага” що на Харківщині професійно займаються органічним та неорганічним бататом. Зацікавилися бататом ще дев’ять років тому, згадує директор підприємства Ігор Водолага.

Спочатку, говорить, не мав мети заробляти на бататі. Це була любительська справа. На старті посадив 20 кущів. Вирощений урожай сподобався як йому, так і родичам та знайомим. Потім збільшив кількість і почав реалізовувати.

“Справа це виправдана: продукт — не дешевий. Зараз продаємо від 25 до 45 грн/кг. З іншого боку, батат помітно дорожчий, ніж картопля чи будь-які продукти з овочевих груп”, — зазначив він.

Хоча це набагато менше, ніж аналогічний продукт, привезений з-за кордону (США, Португалія, Ізраїль), додав фермер. Якщо у фермера є техніка, своя земля з поливом, то для того, щоб почати бізнес, необхідно вкласти від $3 до $4 тис./га, каже Водолага.

“Багато залежатиме від клімату. Чим далі — центр, північ України, тим більше треба вкладати грошей. Адже там — нестача тепла, тому доведеться скрупульозніше підбирати сорти та відразу вкладати гроші в захисні матеріали (агроволокно, плівка). Також більшими будуть витрати на добрива. Це — культура південних регіонів”, — переконаний він.

За його словами, рентабельність залежатиме від урожаю і ціни, за якою виробник його реалізує. Витрати можуть відбитися і першого року, навіть з плюсом.

“Зараз ми вирощуємо до 5 га. Могли б збільшити їх удвічі-втричі за гарантії, що наш товар буде продаватися за відповідною ціною і зросте кількість покупців”, — каже фермер.

У випадку з бататом, переконаний він, садити можна тільки після того, як знайдеш ринок збуту.

“У мене є знайомі, у яких на складах у лютому лежало 100-150 т непроданого батату. Тому має буде замовник, який чітко скаже, скільки йому потрібно продукту, якого сорту або навіть кольору. Тобто він має гарантувати, наприклад: візьму 40 т, а ти матимеш 1 млн 200 грн у підсумку”, — переконаний фермер.

Загалом Україна за рік може спожити не більше 200 т батату, а це — 10 га. Такі обсяги може виростити одне невелике овочеве підприємство.

“Більше на вітчизняному ринку не з’їдять. У нинішній нестабільній ситуації, що склалася в країні, можливо, споживання продукту складе лише половину цього обсягу”, — підсумував він.

 

SEEDS.org.ua  за інформацією AgroPortal.ua

Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram
Youtube та Підписуйтесь!

Залишити коментар

Ваш email не буде опубліковано

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!