Вівсяний корінь – унікальний за смаком конкурент картоплі на українських городах

0 249

Вівсяний корінь в країнах Північної Америки та в Європі вже давно вирощують в промислових масштабах. І недарма – його коренеплоди мають смак, який нагадує устриці, тому цю рослину ще називають “устричним корінцем”, пише SEEDS. 

На території України вівсяний корінь малопоширений як промислова культура – більшість знають її, як бур’ян. Однак мало хто знає про корисні властивості рослини, хоча саме в Україні вівсяний корінь росте дуже добре. Він невимогливий до складу грунту, посухостійкий, холодостійкий.

До того ж насіння вівсяного кореня можна знайти в онлайн-магазинах. Та й коштує воно не особливо дорого – від 5 гривень.

От тільки сортів вівсяного кореня існує небагато. У низці країн користується попитом сорт Мамонт, а в Україні – сорт Поляна.

Зустрічається вівсяний корінь і в дикій природі. Зокрема в Європі. Ботаніки називають цю рослину козлобородником.

Чому козлобородник називають вівсяним коренем? А тому, що насіння рослини за формою нагадує насіння вівса. Насини, дозрівши, розлітаються на “парашутах” туди, куди подме вітер. Крім насіння у козлобородника ще й листя схоже на листя вівса, хоч і покрите сивим нальотом.

Вівсяний корінь близький родич кульбаб, в кінці цвітіння у нього утворюються такі ж пухнасті голівки з насінинами-парашутиками. Квіти нагадують віночки цикорію, тільки за кольором вони не блакитні, а бузкові.

Вівсяний корінь – холодостійка рослина, насіння проростає за температури + З… +5 °С, тому висівають її рано, в кінці квітня – початку травня (чим раніше посієте, тим дружнішими будуть сходи) на глибині 2 см.

Є одне “але” – вівсяний корінь погано реагує на внесення свіжого гною, тоді коренеплід дозріватиме грубим і жорстким.

Однак вівсяний корінь добре зберігається, подібно до інших коренеплодів. Зберігають його в ящиках з піском, подібно до моркви і буряка.

У їжу вживають саме коренеплоди вівсяного кореня. З них готують пюре, гарніри до других страв, додають до супів. За смаком м’якоть коренеплоду вівсяного кореня нагадує рибу або устриці.

Особливо смачний підморожений коренеплід.

Також коренеплоди вівсяного кореня смажать, варять і тушкують, подібно картоплі. При варінні в солоній воді гіркий присмак сирого кореня пропадає.

З мелених висушених і підсмажених коренеплодів вівсяного кореня виходить смачний кавовий напій.

Молоде листя вівсяного кореня можна додавати в овочеві салати – вони надають страві гостроту і пікантність.

Овоч цей містить інулін, який добре нормалізує обмін речовин і особливо корисний при цукровому діабеті. Крім того, вівсяний корінь збуджує апетит, а також використовується як жовчогінний засіб.

 

SEEDS.org.ua 

Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram та YouTube. Підписуйтесь!

Залишити коментар

Ваш email не буде опубліковано