Волинянка облаштувала у своїй квартирі мініплантацію з вирощування мікрозелені

0 736

Лучанка Ілона Хвень фермерством займається не виходячи з власної квартири – має мініплантацію з вирощування мікрозелені. Чого тут тільки немає: соняшник, амарант, броколі, люцерна, цибуля, рукола, льон, горох, пшениця, капуста та редиска.

Господиня зізнається, що пробувала вирощувати багато різних культур, зокрема сочевицю, маш звичайний, чіа, але відмовилася від них через дуже специфічний смак, а вирощувати щось тільки заради того, щоб асортимент був більшим, немає сенсу.

«Зараз вирощую 12 культур: амарант червоний, цибулю, руколу, льон, броколі, горох вусатий, соняшник, люцерну, пшеницю, редис Санго, дайкон і редис Ред Корал. Ще раніше також вирощувала гречку та буряк», – перераховує Ілона та додає, що насіння замовляє у Польщі, адже часто в місцевих магазинах можна натрапити на неякісний чи дуже дорогий товар.

Росте все на кокосовому субстраті або міжвінцевому ущільнювачі, які попередньо лучанка заливає водою. Аби мікрозелень зростала здоровою, у приміщенні підтримує прохолодну температуру (19-20 градусів), повітрообмін і світло. Без освітлення проростає тільки люцерна. Окрім того, городину щодня зрошує водою.



«У мене не технічне приміщення – квартира. Я починала з підвіконня, а зараз маю окрему кімнату для мікрозелені. Свекор допоміг облаштувати стелажі, провів світло, встановив фітолампи, – пригадує Ілона. – Також він зробив компостну яму на дачі, тому перероблений субстрат я не викидаю – збираю й передаю. Із нього виходить хороше натуральне добриво, адже я не використовую жодних стимуляторів росту. Таке собі безвідходне виробництво».

Культури зростають по-різному: деякі дівчина збирає вже за п’ять днів, інші – за два тижні. Уже зрізана зелень за відсутності вологи може зберігатися в холодильнику до двох тижнів.

Тим, хто лише знайомиться з мікрогріном, Ілона радить спершу спробувати горох і соняшник, адже вони соковиті, солоденькі й можуть слугувати основою для салатів. Водночас не слід обирати проростки тих овочів чи тієї зелені, які ви не споживаєте в дозрілому вигляді.

 

SEEDS.org.ua за інформацією volynnews.com

Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram
Youtube та Підписуйтесь!

Залишити коментар

Ваш email не буде опубліковано

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!