Як фермер з Київської області починав бізнес маючи двох кіз

0 170

Олександр Бабін власник ферми “Бабині кози” в с. Галайки, Тетіївський району., Київської області займається сільським господарством 11 років. Починав бізнес поступово, спочатку було лише дві кози. Коли фермер зрозумів, що коза — невибаглива тварина, а продукція з її молока коштує дуже дорого, почав поступово вкладати гроші. Як фермеру вдалося розпочати успішний бізнес та яких вкладень потребує ферма читайте на SEEDs.

 

“Цей напрям агробізнесу був настільки цікавий мені, що свою першу вищу освіту (інженер лісового господарства) доповнив другою, у Німеччині, де закінчив курс аграрного менеджменту, — розповідає Олександр Бабін. — Ще 13 років тому переїхав з сім’єю з міста в село Галайки, що на Київщині, і разом із дружиною та сином взявся за справу”.

 

— З чого починали свій родинний бізнес?

— З двох безпородних кіз, куплених за 2 тисячі грн кожна. Мої перші кози в піковий період давали до 4 літрів молока на день. Та я одразу орієнтувався на те, що в мене буде приблизно 200 кіз і що робитиму сир. Придбав старі занедбані приміщення колгоспної ферми, відремонтував їх. Спершу скуповував звичайних кіз у населення. А потім завіз племінне поголів’я з Латвії — лише витрати на доставку тоді становили приблизно 2 тисячі євро. А одна коза в середньому коштувала 300 євро.

Кошти на доїльне обладнання, цех для переробки молока акумулював декілька років. Додаткові витрати — на форми для виробництва м’яких сирів, камеру для визрівання твердих, спеціальне приміщення, де дозріватиме цей продукт.

— Скільки коштує доїльний апарат?

— Для однієї — двох кіз — 6 — 7 тисяч гривень, імпортна доїльна установка на 20 кіз — 30 — 40 тисяч євро.

Тепер у мене — 200 кіз. Маю доїльну саморобну установку на 12 тварин. Тому запускаю доїння партіями, одна займає приблизно 3 — 4 хвилини.

— Що вигідніше — продавати молоко чи сир?

— Сир, адже він має додану вартість. А ще в сиру — більший термін реалізації: молоко треба продати максимум за 5 днів, а сиром можна торгувати два місяці. Крім того є сири, які довго визрівають. Наприклад, тверді — від 3 місяців до 1,5 року. Тому в пік виробництва молока можна робити сири, які будуть довго визрівати, і потім поступово продавати їх.

— І скільки ваша ферма продукує сиру за місяць?

— Є періоди, коли кози показують максимум продуктивності — з 200 кіз кожна дає у середньому 3 літри молока. Виходить 600 літрів на день. Якщо вихід сиру — 1:10, то з 600 літрів отримуємо 60 кілограмів сиру. З липня цей показник спадає, а взимку молока немає, тому в цей період реалізуємо ті сири, які були закладені на визрівання влітку.

— Скільки нині коштує козячий сир?

— Найдешевший — 320 гривень за кілограм, а найдорожчий — 450.

— Недешевий продукт. Який попит на товар?

— Останнім часом стало більше поціновувачів козячих сирів. Є багато людей, які купують його регулярно.

— Яка рентабельність такого бізнесу?

— Якщо говорити про виробництво козячого сирого молока з ферми, то вона залежить від того, який в цього продукту ринок збуту. Наприклад, можна торгувати ним на базарі, де рентабельність буде висока, але обсяг продажів невеликий. Скажімо, ви утримуєте козу, яка пасеться у вашому садку. Затрати на її утримання — трава з того ж садка і зерно (по кілограму на день. Отже, в рік — 365 кілограмів, що коштують приблизно півтори тисячі гривень). Коза дає щонайменше 600 літрів молока за рік. Ділимо півтори тисячі на 600, маємо 2,5 гривні затрат на зерно в літрі. Виходить, якщо ви продаєте молоко по 30 гривень за літр, то навіть віднявши затрати на зерно, тару тощо — все одно маєте суперрентабельність.

Якщо ж ви утримуєте 300 кіз, орендуєте поле, приміщення, сплачуєте податки, наймаєте людей, то рентабельність буде значно нижчою через затрати на виробництво. Щодо моєї ферми, то рентабельність у нас становить 30 — 35% на рік.

SEEDs  за матеріалами Експрес

Leave A Reply

Your email address will not be published.