Які сорти картоплі обирають українські виробники?

0 535

Нинішній сезон видався вкрай складним для українських картоплярів. Причиною тому стали погодні умови – рясні дощі на півдні і посуха в центральних регіонах України значно скоригували плани аграріїв на отримання майбутнього врожаю. Яким чином буде розвиватися українське картоплярство в умовах світових змін клімату? Які сорти картоплі користуються найбільшим попитом і як селекціонери адаптують сорти до кліматичних змін і трендів ринку? Про це в інтерв’ю EastFruit розповів Микола Гордійчук, директор компанії «Агріко Україна», яка є лідером на ринку імпортованої і вирощеної в Україні високоякісної насіннєвої картоплі.

Сортовий асортимент компанії в Україні включає 20 кращих сортів картоплі з високим генетичним потенціалом, різних груп стиглості, призначення і споживчих смаків, адаптованих до кліматичних умов України. «Агріко Україна» є офіційним представником нідерландської компанії світового рівня «Агріко», яка має понад 200 комерційних сортів картоплі, офіційно зареєстрованих в різних країнах.

Основним завданням компанії «Агріко Україна» є реалізація високоякісних сортів картоплі, які відповідають умовам вирощування, в залежності від обраного регіону України, характеризуються прекрасними смаковими якостями, високим урожайним потенціалом, а також резистентністю до основних збудників хвороб. Серед найбільш популярних сортів компанії: «Рів’єра», «Арізона», «Еволюшн», «Констанс», «Рудольф» і «Пікассо».

Стійкість картоплі до високих температур в фокусі селекційних компаній

– Пане Миколо, розкажіть які сорти вибирають українські аграрії і чим вони керуються при цьому?

– Сьогодні, як ми бачимо, всі говорять про глобальні кліматичні зміни. Тому більшість селекційних компаній сьогодні фокусуються на тих сортах, які є стійкими до високих температур. Це стосується і селекціонерів нашої компанії. Якщо подивитися на наш портфель продукції, то найбільш популярні саме посухостійкі сорти. Переважно, це сорти, що відносяться до ранньої групи стиглості. Це пояснюється тим, що наші клієнти хочуть, щоб картопля сформувала товарний урожай, ще до настання високих температур.

Якщо ж говорити конкретно про такі сорти, то найбільшим попитом серед наших клієнтів користується сорт «Рів’єра». Він надранній і формує урожай на 45-й день після сходів.

На другому місці сорт «Арізона». Він також відноситься до ранньостиглої групи сортів, стійких до посухи. На третьому ж місці серед найбільш популярних сортів – «Пікассо». На сьогодні він є своєрідним еталоном по врожайності і смаковим якостям серед середньостиглих і середньопізніх сортів картоплі. Сорт має рожеві «глазки» і популярність серед картоплярів завоював також завдяки своєї стійкості до високих температур і посухи.

Таким чином, ми бачимо, що останнім часом найбільшою популярністю користуються ранньостиглі або середньо ранні сорти, стійкі до посухи і високих температур. З огляду на це, можна зробити висновок, що фермери обирають сьогодні в основному ранню групу сортів, які стійкі до посухи.

Поле, обладнане системою зрошення, показує істотно кращу врожайність

– Однак, в цьому році чималі збитки аграріям, особливо в південних областях України, завдали дощі. Що б ви порадили фермерам в цьому випадку?

– Дійсно, в цьому році була дуже «цікава» погода навесні. Холодний і дощовий травень привів до того, що багато господарств не змогли вчасно посадити картоплю. Потім, протягом більше місяця, ми спостерігали посуху. При цьому, в той час як на півдні України заливало поля рясними зливами, то на своїх полях в Київській області з моменту посадки ми отримали всього 130 мм опадів.

Якщо говорити про те, яким чином ми виходимо з цієї складної ситуації, то в цьому році ми вперше зробили дослідне поле площею 20 га, де вирощуємо картоплю на крапельному зрошенні. В цілому, якщо порівнювати ділянку без поливу, і поле, обладнане системою крапельного зрошення, то ми бачимо різницю в урожайності майже 50%. Частина Житомирської, Чернігівської та Київської областей потрапили в смугу посухи. У цих умовах ми бачимо, що зав’язь бульб сформована, але вони в основному невеликого розміру. Так, якщо в минулому і позаминулому році ми бачили картоплю із середнім калібром 50-60 мм, то на сьогодні він становить приблизно 35-45 мм.

– Чи проводиться зараз «Агріко» селекційна робота з виведення нових сортів?

– «Агріко-Україна» є офіційним представником голландського кооперативу «Агріко». У компанії «Агріко» є науково-дослідницька станція, що займається селекцією нових сортів. Як правило, це сорти, які виводяться за такими критеріями, як смакові переваги споживачів, продукція для біологічного вирощування, а також вже згадані мною, посухостійкі сорти. На сьогоднішній день в портфелі компанії «Агріко» – близько 200 сортів для кожної кліматичної зони світу, а сама компанія експортує ці сорти в понад 80 країн світу.

– Якщо говорити про різні кліматичні зони України, то які сорти користуються найбільшим попитом в кожній з них?

– Ми в Україні маємо близько 20 зареєстрованих сортів, придатних для вирощування в різних регіонах України. Наприклад, в Дніпропетровській і Донецькій областях дуже популярний сорт «Пікассо», який дуже добре підходить до місцевих ґрунтів і клімату. Південь України купує в нашій компанії ранню групу сортів – «Рів’єра», «Арізона», «Еволюшн». Безумовно, коли фермер вибирає той чи інший сорт, то він попередньо радиться з нашими агрономами.

– З огляду на досвід поточного року, пов’язаний, перш за все, з примхами погоди, ви вже маєте план на наступний рік у разі повторення такої ситуації?

– Так. Ми вже прийняли рішення про збільшення площ під зрошенням. Звичайно, в роки з великою кількістю опадів, воно не потрібно. Але за останні 5 років ми бачимо дефіцит вологи. Це неприпустимо, адже картопля є культурою, що вимагає води і зрошення – це свого роду страховка. Вирощування картоплі без поливу – все більше нагадує лотерею.

80% українських господарств вирощують картоплю зарубіжної селекції

– Щоб ви могли б порекомендувати фермерам, які займаються промисловим вирощуванням картоплі, для майбутнього зростання їхнього бізнесу?

– По-перше, щоб продавати за хорошою ціною, потрібно вирощувати якісну картоплю. Для цього потрібні якісні насіння, зрошення та хороша технологія захисту рослин. Не менш важливим аспектом є і подальше зберігання картоплі для того, щоб потім його можна було успішно реалізувати за прийнятною для виробника ціною на ринку або в супермаркеті.

– Скільки пішло часу на оснащення вашого картоплесховища, щоб воно стало таким, яким ми його бачимо сьогодні?

– Першу камеру для одночасного зберігання 1,2 тис. тонн картоплі ми ввели в експлуатацію в 2010 році. Наступний етап розширення складу був у 2015 році, а завершили проєкт в тому вигляді, яким ви його можете бачити сьогодні в 2018 році. Зараз ми співпрацюємо з фермерами і маємо господарства, які вирощують картоплю відповідно до наших вимог. З огляду на це, розширення можливо в двох напрямках – за рахунок збільшення власних площ, які ми орендуємо у землевласників, або ж розширення співпраці з фермерами, які можуть вирощувати насіннєву картоплю за технологією компанії «Агріко».

У нас є певні правила, за якими ми обираємо партнерів для контрактного вирощування картоплі. Якщо господарство відповідає таким критеріям, то ми домовляємося, висуваємо вимоги один до одного і співпрацюємо.

– Чим насіннєва картопля в Україні відрізняється від аналогічної продукції, представленої на світовому ринку? Чи є у українських селекціонерів шанс вивести власні сорти на цей ринок?

– На сьогодні в держреєстрі сортів України знаходиться близько 180 сортів картоплі. Половина з них – української селекції. Втім, опитування фермерів свідчить про те, що картоплю української селекції вирощують не більше 20% господарств, інші – продукцію селекції західних компаній. Чому так відбувається? Справа в тому, що західні компанії, так само як і «Агріко», займаються постійними випробуваннями своєї картоплі на демо-полях, роз’яснюють фермерам переваги того чи іншого сорту, надають супровід. На жаль, такого не відбувається з картоплею української селекції.

Що ж стосується виходу на зовнішні ринки товарної картоплі, то сьогодні для української картоплі обмежений експорт до Республіки Білорусь, закриті кордони Російської Федерації, Молдови та ЄС. Експортними ринками можуть бути тільки Азербайджан, Грузія і деякі країни Близького Сходу. Тому експортні перспективи української картоплі на сьогодні вкрай складні. І якщо ця ситуація не зміниться протягом наступних 3-5 років, то в подальшому ми будемо змушені працювати виключно на внутрішній ринок.

Втім, гравці ринку сподіваються, що спільними зусиллями нам вдасться подолати всі перераховані вище труднощі і розвивати картопляний бізнес в Україні.

SEEDS.org.ua

Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram
Youtube та Підписуйтесь!

Залишити коментар

Ваш email не буде опубліковано

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!