Закарпатська палинка. Розвиток успішного бізнесу з хобі

0 223

Крістіан Біров почав відроджувати палинковаріння, як хобі, а згодом це стало справою його життя. Сьогодні він власник бренду «Birok», продукція якого нараховує близько 150 різновидів палинки. Як вдалося перетворити родинну традицію в успішний бізнес з виробництва цього напою та про плани на майбутнє читайте на SEEDS.

Палинка для закарпатців – особливий напій. Це стратегічний продукт майже усіх гостин, а традиція варити палинку в багатьох селах передається з покоління в покоління.

«Мій прадід, дід і батько виробляли палинку для себе. І я, будучи ще шестирічною дитиною, їм допомагав, брав участь у цьому процесі. Коли вже став дорослим і почав експериментувати з різновидами палинки самостійно, зрозумів, що на українському ринку досить мало якісного алкогольного продукту. Пригощав друзів, а вони – своїх друзів. Так і поїхало, закрутилося! Комусь потрібно було пляшчину на весілля, комусь – на якісь урочисті події, тож об’єми збільшувалися щороку».

Щоб дізнатися більше про мистецтво варити палинку, Крістіан спілкувався зі старожилами та намагався перейняти їхній досвід, відкрити для себе нові методи виробництва цього напою.

«Ми намагаємося тримати високий рівень якості свого продукту, екологічно чистого, без додавання будь-яких барвників, цукру, екстрактів – все на натуральній основі. Фрукти у нас зброджуються за червоною схемою – тобто, весь етап триває без додавання дріжджів. Наша технологія така ж, як у старі часи, хоча, звісно, є в ній і сучасні елементи. Одне незмінне: фрукти використовуємо обов’язково недавно зірвані з дерева, без дефектів, дозрілі і в жодному випадку не підгнилі. Обираємо фрукти і залежно від регіону, адже минулого року абрикоси ми закупили з Херсона та Миколаєва. Там набагато тепліше і, відповідно, місткість цукру у фруктах вища, вони солодші та ароматніші», – каже Крістіан Біров.

Виробничі потужності знаходяться в селі Дерцен Мукачівського району. Крістіан розповідає, що наразі активно займається отриманням ліцензії на свої напої, тому весь цех, та навіть обладнання, модернізовані відповідно до вимог ліцензування. Загалом у процесі виготовлення палинки бере участь до 10 робітників, які збирають, миють, чистять та подрібнюють фрукти. Безпосередньо перегоном займається сам Крістіан, він не довіряє цей етап нікому, адже тут потрібна неабияка скрупульозність.

«Для мене це мистецтво, а кожна пляшка палинки – як картина: зі своїми відтінками, барвами та враженнями. Я люблю доносити до людей це мистецтво, цю добру екологічну продукцію, тому часто влаштовую дегустації та навіть нічні екскурсії – в них є своя таємничість», – додає Крістіан Біров.

Загалом продукція Крістіана – це 150 різновидів палинки, настоянок на травах, витяжок із різних фруктів та спецій. Серед них близько 15 видів дистиляту подвійного перегону, який збагачується кремнієм та фільтрується – переважно молоком. Настоюються напої від трьох місяців до року, а вся продукція є лімітованою.

У арсеналі «палинкаша» є й ексклюзивні позиції – напої, виготовлені на основі жала шершня за японською технологією.

До родзинок виробництва Крістіана Бірова належить і «Слива в дубовій бочці», яка має 5 років витримки, та настоянки зі всіляких екзотичних фруктів. Наразі чоловік почав експериментувати з поєднанням закарпатських ягід та спецій, серед них – бодян справжній (бадьян), кардамон, шафран, аніс.

Візитівкою Крістіана Бірова є «Закарпатський абсент», виготовлений з екстракту «13 трав» та полину – з додаванням секретних інгредієнтів, цей продукт не схожий на жоден інший. Чоловік працював над створенням абсенту більше трьох років.

Одним з найбільш популярних та певною мірою ексклюзивних напоїв із закарпатських ягід є палинка з яфин, яка піддається подвійній перегонці – з 200 літрів соку можна отримати тільки п’ять літрів дистиляту. «Виробництво досить затратне, але такий неперевершений смак дасть тільки наша закарпатська яфина», – переконаний Крістіан.

Плани на майбутнє Крістіан будує упевнено, адже достеменно знає, яким стане його наступний крок – відкриття крафтової крамниці закарпатських домашніх продуктів. В ній будуть представлені не тільки палинчані вироби, а й інші продукти, що їх виготовляє родина, – вино, леквар та смалець (гусячий, свинячий та качачий).

SEEDS за матеріалами Mukachevo.net

Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram та YouTube. Підписуйтесь!

Залишити коментар

Ваш email не буде опубліковано