Закарпатський пряник з лекварем – солодка візитівка Ужгорода

0 230

Солодкою візитівкою столиці вже давно став “Київський торт”. З Ужгорода туристи везуть інший унікальний смаколик – “Закарпатський пряник”. Особливо користується попитом пряник з лекварем.

Що таке леквар і як прянику вдалося здобути таку шалену популярність в ексклюзивному інтерв’ю для SEEDS розповів засновник торгівельної марки “Закарпатський пряник” Олександр Ляхін.


– Невже саме прянику судилося стати смачною візитівкою Ужгорода, чи навіть всього Закарпаття?

– Я думаю він вже став. Днями нам телефонували – з Лондона, приїдуть за пряниками. Нещодавно в Італію родичі відправили наші закарпатські пряники. На замовлення.

– До Вас за пряниками приїжджають, чи ви самі їх надсилаєте?

– Можна і так і так. У нас є сайт – інтернет-магазин. Там можна замовити. І ми надсилаємо. А ще є кав’ярні та крамниці, де представлено весь наш асортимент. Є один винятково наш магазин і ще чимало партнерів по Закарпаттю. Є крамниці в Одесі, Києві, Франківську.

– Чи далеко “мандрував” Закарпатський пряник? До яких країн його відвозили туристи?

– Чіткої статистики немає, але точно: Угорщина, Чехія, Словаччина, Відень, Італія, Англія. В США повезли.

– Скільки ж різновидів пряників Ви зараз випускаєте?

– Зараз 10 видів: фасована продукція, класичні, горіхи-родзинки, арахіс, кокос, мак, перець чілі, імбир… Робимо подарункові будиночки з різними написами. Але то – окрема лінійка.

Є ще великі подарункові пряники в коробці. Їх 3 види: з лекварем, з фундуком в шоколадній глазурі та з горіхами і родзинками також в шоколадній глазурі.

– Леквар? А що таке леквар?

– Закарпатське сливове варення. Зараз ми зіштовхнулися з проблемами. Виробник, що варив справжній леквар перестав робити велике пакування. Тепер вони працюють тільки вроздріб і продають леквар маленькими баночками. А це дуже дорого. Тому зараз леквара нема.

…справжній леквар має бути взагалі без цукру. Він вивалюється 2-3 дні. В ідеалі – на вогні…

Але виходимо з ситуації – думаю, що вже в вересні наваримо власного леквару. І робитимемо пряники з власним. Ті виробники, які зараз є на рику додають у леквар дуже багато цукру. А справжній леквар має бути взагалі без цукру. Він вивалюється 2-3 дні. В ідеалі – на вогні.

– Він не кислий? Леквар? Сама слива ж не дуже солодка.

– В поєднанні з нашим пряником виходить дуже смачно.

– Вирізняється ваш пряник з-поміж інших не тільки смаком, а й написами. Чиї то ідеї?

– Ми з них практично починали ще в 2012 році. З пряників із написами. Це вже потім ми запускали у виробництво фасовану продукцію, великі коробки.

– А хто вигадує ці дивовижні написи?

– Я вигадую, колектив вигадує. Нещодавно ми запустили конкурс у соцмережах і кілька останніх надписів вигадали наші клієнти. Можна написане навіть замовляти.

– Хто ж був творцем самого рецепту пряника?

– У мене мама любить випічку – рецептура мамина. Ми її потім трохи вдосконалили. Я до батьків на Різдво прийшов, а мама саме пекла пряниковий будиночок. І тут подумалося: чому б не вивести в люди ці пряники?

– А пряники з перцем – то чия ідея?

– Моя. Вирішив: шоколад з перцем є – треба попробувати можливо вперше в світі поєднати з пряником. Ми трохи погралися з рецептами і вивели ось такого пряника. Досить непогано продається. Люди їдять!

 

Людмила КАЛИТА SEEDS.org.ua

Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram та YouTube. Підписуйтесь!

Залишити коментар

Ваш email не буде опубліковано