Запорізька травниця ділиться сімейними рецептами цілющих трав’яних чаїв

0 348

Чай, це не просто пакетики в коробці з добавками або без. Справжній чай – це цілюще зілля, яке росте буквально під ногами, проте не всі знають про його лікувальні властивості. Як виробляють трав’яні чаї в Україні, SEEDS розповіла підприємець з Запорізької області Анна Іщенко, яка виробляє цілющий чай під торговою маркою “Мегафіт”.


– Як давно Ви виробляєте чаї?

– Років 6, а то й більше. Спочатку це був невеликий додатковий заробіток, якому особливо багато часу не приділялося. На самому початку ми просто збирали лікарські трави. Це були оптові поставки. Потім ми вирішили створити свій сайт і продавати вже вроздріб.

Довелося витратитися і на розробку сайту і на створення упаковки. З самого початку надавали свої чаї реалізаторам на ринках.



А ось з екомагазинами ми працюємо відносно недавно – приблизно 2 роки. Запит надійшов від самих же покупців, які ніяк не змогли відмовитися від улюблених кримських чаїв. Просили під замовлення зробити певні чаї.

Згодом наш асортимент розрісся. Зараз ми випускаємо більше 40 видів чаїв.

– Звідки з’явилися рецепти всіх цих чаїв?

– Сімейні. Ще моєї бабусі. Свої старі записи, зошити, які сама отримала в молодості, вона передає мені. Хоч вона не була знахаркою, але в травах розбиралася завжди. І зараз вона в дечому мені допомагає, бабуся і зараз жива, їй 94 роки.

– Які чаї зараз найпопулярніші?

– Кожного сезону популярний свій чай. Але є у нас мегапопулярний чай в усі сезони – “Вітамінка“. Він не самий ексклюзивний, але людям подобається. Влітку користується чималим попитом чай для схуднення.



– Багато виробників говорять, що під час карантину розрослася регіональність замовлень. Як у вас?

– Так, спочатку було таке. Але не надовго. В основному ж працюємо з тими, хто вже давно купує наші чаї. На даний момент це майже вся Україна. Є кілька монастирів, які замовляють наші чаї, наприклад, в Кременчуці і Ковелі. Деякі беруть на вагу і упаковують вже самі. Багато хто хоче все ж бачити, де було виготовлено чай, звідки трави.

– Звідки ж Ви берете трави?

– Деякі вирощуємо самі. Трохи, менше гектара. Ми використовуємо багато дикоросів. Багато заготовляємо самі. Деякі купуємо у населення. Інші замовляємо з інших регіонів України, наприклад лист чорниці і брусниці, болотний богульник, конвалію, барвінок. Дуже багато інших трав.



Все це ми переробляємо, сушимо. Спочатку сушили старим дідівським методом – на горищі. В цьому році ми виграли гранд і вже побудували сушильне приміщення, в якому знаходиться нове сучасне обладнання.

У планах подальше зростання і розвиток – плануємо придбати подрібнювач для трав, побудувати великий склад для зберігання. А вже з осені будуть новинки в асортименті, хочеться, також, змінити упаковку і ще багато чого.

 

Людмила КАЛИТА, SEEDS.org.ua   

Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram
Youtube та Підписуйтесь!

Залишити коментар

Ваш email не буде опубліковано