“Арахісовий король” на Херсонщині: як підприємець Сергій Афанасієвський вирощує незвичну для України горіхову культуру на зрошенні

0 466

Підприємця з села Таврія Скадовського району Херсонщини Сергія Афанасієвського можна титулувати «арахісовим королем». Адже він єдиний в області аграрій, котрий ризикнув вкласти свої кошти та працю у відродження арахісової плантації. Раніше цю культуру вирощували у Білозерському та Голопристанському районах. Але через велику частку ручної праці для отримання гідного врожаю та непередбачуване коливання цін на калорійний «земляний горішок» , селяни від неї відмовилися – не захотіли працювати собі на збиток. Тепер до смачних та поживних бобів саме час «повернутися обличчям», переконаний Сергій.

— Торік заклали на зрошенні плантацію арахісу на площі у сто гектарів. І навіть отримали врожай по 2,5 тонни з гектару. Це небагато – можна й вдвічі більше вирощувати. Але через брак досвіду та технологій вчасно зібрати його не змогли, — зізнається підприємець. – Та помилки стали нам уроком, і тепер до нового посіву ретельно підготувалися: якісне насіння продуктивного сорту арахісу та пристрій до викопування горішків придбали у Болгарії, і я сам пройшов там стажування у профільному інституті під Пловдивом. А роботу механізували завдяки комбайну виробництва США. З ним пощастило: придбали фактично за ціною металобрухту у одного з місцевих підприємств.

Поки що «арахісовий король» Херсонщини у золоті вочевидь не купається. Та Сергій Афанасієвський переконаний: за правильної постановки виробничого процесу та маркетингової політики  ця культура дозволить не тільки йому на хліб із маслом заробляти. Адже харчова промисловість України щороку «поглинає» сотні тонн земляного горіха, й оскільки його під боком не вирощуються, цю сировину доводиться імпортувати. А разом із попитом зростає і ціна: за кілограм арахісу у нас уже дають близько двох доларів США.

Інформація до роздумів. Зараз у світі збирають 35-36 мільйонів тонн арахісу на рік – переважно, в Індії та Китаї. Обсяги його вирощування збільшуються на один-два відсотки щороку, тоді як попит зростає випереджаючими темпами, а разом з ним ростуть і оптові ціни. Приміром, 2017 року кілограм сирого індійського арахісу пропонували за 1,03-1,07 доларів США, тепер  — вдвічі дорожче. В Україні закупівельні ціни арахісу сягають під 50 до 80 гривень за кілограм.

Тож якщо збалансувати виробничі витрати, й налагодити отримання гарних врожаїв, арахіс на поливних землях вирощувати буде навіть вигідніше, ніж овочі чи кукурудзу, переконаний сільський підприємець.

SEEDS.org.ua за матеріалами Новий день

Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram
Youtube та Підписуйтесь!

Залишити коментар

Ваш email не буде опубліковано

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!