На Чернігівщині площі садів і ягідників скоротилися в 35 разів  

0 275

За 30 років площі садів і ягідників на Чернігівщині скоротилися в 35 разів! Лише з 2014 року в області почалося зростання плодоягідних насаджень і нині вони займають 3,7 тисячі гектарів.

Це становить лише 0,7 відсотка загальнодержавної цифри, і практично 90 відсотків плодів та ягід вирощують не в сільськогосподарських підприємствах області, а у приватних господарствах.

Держава навіть частково компенсує фермерам вартість саджанців. Проте переорієнтування з традиційної для краю картоплі на сади і ягідники йде важко. Причин кілька — хоча б та, що картопля дає віддачу того самого року, а яблуневий сад — хіба на третій-четвертий рік. Проте ягідники дають заробіток уже наступного року.

“Ягідники — це швидке створення високооплачуваних робочих місць. А картопля сьогодні — збиткова”, — переконаний директор фермерського господарства “Ніжинагроінвест” Андрій Білий.

Навіть більше — на його переконання, українці даремно їдуть заробляти на ягодах у Польщу, адже в їхньому господарстві можна отримати навіть більше.

“У Польщі треба працювати з 6-ї ранку і до 9-ї вечора. І норма там — 80 кілограмів щодня. А ми платили по 7 гривень за кілограм і були такі, що після 15-ї години вже працювати не хотіли”, – каже Андрій Білий

Проте переорієнтація навіть однієї-двох сімей у кожному селі з картоплі на ягоди чи яблука/груші різко змінить і ринок садовини, і навколишню природу.

Для прикладу “Ніжинагроінвест” спільно з Ніжинським аграрним інститутом заклали 2,5 гектара малини і майже гектар полуниці — щоб і навчати студентів, і їх самих по-доброму провокувати на цей потрібний і вигідний “фронт робіт”. За яким — і достаток, і урожай!

 

SEEDS.org.ua  за інформацією Голосу України

Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram
Youtube та Підписуйтесь!

Залишити коментар

Ваш email не буде опубліковано

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!