Україна на порозі революції у кормовиробництві: кукурудзу замінить сорго

0 875

Заміна кукурудзи на сорго у кормовиробництві – це не фантазія, а економічна доцільність. Про це розповів Ярослав Бардин – директор науково-виробничого товариства “Укрсорго” під час конференції “Нішеві культури. Проблеми і перспективи 2019”, яку організувало “ПроАгро”.

“Я певною мірою не мрійник, однак скажу наступне: пройде не так багато часу і ми в Україні всю кукурудзу будемо експортувати а на внутрішньому ринку кормити курей, корів і свиней будемо сорго. Через протеїн. Бо ціна на світовому ринку що сорго, що кукурудзи однакова. Але легше продається на сьогодні саме кукурудза.

Якщо дивитися на білки жири цукор та інші показники, кукурудза і сорго, за винятком протеїну, практично не відрізняються за амінокислотним складом.

Заміна кукурудзи на сорго у кормовиробництві – це не фантазія. Це економічна доцільність. Ціна приблизно однакова, але за рахунок протеїну, за рахунок засвоюваності і таке інше, на внутрішньому ринку це буде. Господарства самі прийдуть до цього рішення”, – каже Ярослав Бардин.

“За нашими даними вже є фірми, які вирощують сорго замість кукурудзи на великі птахофабрики, свиноферми. На внутрішньому ринку потрібно зробити деякі зміни в переробці сорго на комбікорми”, – додав експерт.

Світовий рекорд

“Минулого року ми зафіксували світовий рекорд по урожайності сорго 14,43 тонни з гектару. На дослідних ділянках ми мали 20—22 тонни з гектару. Американці зафіксували в 2017 році на 130 кілограмів менший урожай сорго.

В цьому році ми засіяли вже 56 гектарів де ми плануємо отримати 20 і більше тон урожаю сорго з гектару. До того ж ми розробили систему прогнозування врожаю в залежності від зеленої маси і урожайності того чи іншого гібриду”, – зазначив Ярослав Бардин.

“Сорго – не нішева культура, вона просто займає дуже малу площу в Україні. В світі сорго займає 5 місце по структурі зернових культур”, – нагадав фахівець.

В очікуванні на новий патент

“Продуктивність сорго залежить від того, які умови складуться у першій половині вегетації, а це приблизно 50-60 днів від сходів”, – каже Ярослав Бардин, нагадуючи, що сорго – пізня культура, яка повільно сходить і росте в першій половині вегетації, а її успішному росту всіляко перешкоджають бур’яни.

Однак за словами фахівця саме його науково-виробничому товариству вдалося розробити новий спосіб посіву сорго, який дасть можливість ефективно боротися з бур’янами.

“Я його (спосіб) вже подав на патентування. Найближчим часом сподіваюсь отримати на нього патент”, – каже Ярослав Бардин.

SEEDS.org.ua виступав інформаційним партнером конференції “Нішеві культури. Проблеми і перспективи 2019”

Залишити коментар

Ваш email не буде опубліковано