Український батат – можливість для прибуткового бізнесу

0 462

Екзотична культура з Херсонщини активно завойовує вітчизняний ринок. Сільськогосподарське підприємство, яке обробляє землю біля села Козачі Лагері Олешківського району області, уклало контракт із великою торговельною мережею на продаж вирощеного тут батату – південного «родича» картоплі. Подробиці на SEEDS.

 

Першу партію у тонну цих коренеплодів уже відправили до супермаркетів по всій Україні. Їх оптова ціна склала 25 гривень за кілограм, що цілком влаштовує виробника – адже дозволяє покрити витрати. Відтак, директор підприємства Віталій Полотнянко каже, що на нинішній рік площу під батат планують збільшити з восьми до 25 гектарів, отримавши, орієнтовно, врожай у п’ятсот тонн «солодкої картоплі».

Технологію вирощування батату вже добре відпрацювали, клімат для нього виявився сприятливим (аби вода для зрошення була). Тож тепер найважливішим завданням для аграріїв залишається розширення ринку збуту своєї продукції безпосередньо в Україні, та пошук її замовників за кордоном. Де, до речі, корисний коренеплід давно «розкуштували» — його споживачів у тій же Західній Європі не бракує. Але тут треба розробляти найефективніші логістичні схеми, аби транспортні витрати не перевищили вартості самої продукції.

Довідка: Батьківщина батату – Перу та Колумбія у Латинській Америці. Це трав’яниста ліана, із бічними коренями, вага яких сягає від 200 грамів до трьох кілограмів. Вони насичені бета-каротином, антиоксидантами, зменшують ризик захворювання на виразку шлунку, а також серцево-судинними недугами. Вирощують батат від Африки до Китаю.

 

SEEDS за матеріалами НовийДень

Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram та YouTube. Підписуйтесь!

Залишити коментар

Ваш email не буде опубліковано