Винахідник унікальної теплиці-термоса вирощує під Києвом банани, ананаси та лимони

0 3 138

Колись інженер-винахідник Анатолій Патій винайшов технологію будівлі-термосу, запатентував її, використав при зведенні теплиці, потім – власного будинку. Тепер йому вдається 30 років вирощувати у Київській області банани, лимони, апельсини, ананаси та фейхоа.

“В моїй теплиці-термосі в 1.8 рази більша освітленість, ніж на вулиці. Штучного освітлення у мене немає. В теплицях під Києвом, у тій же Калинівці на кожен квадратний метр витрачається кіловат-два енергії, і 70% тепла такі теплиці просто викидають в небо. А помідори з огірками – золоті.

До того ж, порушується екологія землі. І ми бачимо, як у нас міняються місцями літо і зима, як наростає загроза глобального потепління, виснажується природа. Тому я створив теплицю-термос, яка дозволяє екологічно вирощувати будь-які рослини (і помідори, і огірки, і квіти)”, – розповідає Анатолій Патій.

“Економія тепла в 15 разів, а урожайність в 2,5 разів вища. І смакові якості банану кращі, ніж в магазинних. Вони десертні, а не кормові. І займатися їх вирощуванням не лише приємно, а й прибутково. Я закликаю партнерів до співпраці, адже я вирощую 400 саджанців, а мені треба 700-800”, – додає винахідник.

“На плоди я б рекомендував вирощувати у Запорізькій, Херсонській області. Кілограм таких десертних бананів в магазині вартує 120 грн за кг (закупка – 2 у.о.), а у мене 50-70 грн.

Я коли будував теплицю в 2003 році, долар був по 5, а мішечок цементу 25 кг коштував 6.50. Зараз долар 25, а мішок цементу – 90 грн. Незрозумілі речі. Тому я перерахував свій проект. І 1 кв. м такої теплиці виходить від 50 до 70 доларів.

Окуповується вона за 1 рік саме на саджанцях. На плодах – за 3 роки. Але щоб це був бізнес, треба будувати гектар. Тоді можна заробляти приблизно 100 доларів з квадратного метра на рік”, – зазначив Анатолій Патій.

 

SEEDS.org.ua  за інформацією depo.ua

Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram та YouTube. Підписуйтесь!

Залишити коментар

Ваш email не буде опубліковано