Вирощування імбиру в теплицях може стати прибутковим бізнесом для фермерів України

0 2 182

Асортимент продукції – Ахіллесова п’ята українського тепличника. Зазвичай у спорудах закритого ґрунту вирощуються томати, огірки, перець, редис, салати та інша зелень, які нерідко програють за ціною і якістю імпортній продукції, а тому найпідприємливіші стали шукати нішеві культури.

Кандидат біологічних наук Олександр Гончаров радить звернути увагу на імбир, який навіть у Канаді та США вважається нішевою культурою для закритого ґрунту. Технологія вирощування цієї культури перебуває лише на початковій стадії відпрацювання, західні фермери набувають досвіду, набиваючи гулі.

Однак експерт переконаний, що український аграрій, значно швидше опанує всі тонкощі вирощування тропічного фрукту. Для цієї культури важлива не стільки географічна точка, як комбінація води, тепла, мінерального живлення, тривалості вегетаційного періоду.

Найскладніше знайти правильний посадковий матеріал, тому що на кореневищах повинні бути живі вічка. Але не варто використовувати для насіннєвого матеріалу імбир, який продається в магазинах, бо він, зазвичай, обробляється хлоркою.

Пророщування не вимагає сонячного світла. Впродовж 3-4 тижнів треба тільки температура близько 20 градусів, і волога. Фрагмент кореневища обробляється розчином фунгіциду, альтернативний варіант – обробка зрізів деревною золою.

Процес пророщування відбувається на плоскому піддоні. На тонкий шар субстрату вкладаються кореневища, засипаються шаром субстрату товщиною 2 см. Зрошення, тепло, і через місяць буде якийсь результат. Далі має бути проміжна пересадка. Все майже так як і під час вирощування картоплі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Досвідчені екофермери розповіли яких помилок слід уникати початківцям в органічному бізнесі

Через 6 місяців імбир формує рожевуватий ще не задерев’янілий корінь. Його використовують у традиційній японській та китайській їжі. Ціна в США близько $20 кг. Питання економіки найскладніше. Деякі фермери у США в перші роки навіть не могли вийти на нуль.

Найвигідніше вирощувати цю культуру в плівкових теплицях без опалення, а ще краще у відкритому ґрунті, тобто використовуючи теплиці лише для одержання посадкового матеріалу. Поки американці вчаться, в Італії та Китаї це прибутковий бізнес. Олександр Гончаров вірить, що в Україні він також буде таким.


Дізнатися докладніше про перспективні країни для експорту агропродукції, українські виробники зможуть вже 19 лютого на конференції 

“Збільшення прибутків у міжнародній агроторгівлі”.

 

SEEDS.org.ua  за інформацією Інфоіндустрія

Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram
Youtube та Підписуйтесь!

Залишити коментар

Ваш email не буде опубліковано