Охолодження чи заморозка: як зберегти ягоди правильно

0 494

Ягідний сезон в розпалі, і, вже традиційно, перед ягідниками України постало питання не тільки організації збору врожаю, але і продовження періоду реалізації зібраної продукції.

Про те, як оптимально зберегти зібрані ягоди розповів Анатолій Богдан – директор компанії “Інсолар-Холод”, що займається проектуванням та монтажем холодильного обладнання.

“Існує кілька видів попереднього охолодження плодоовочевої продукції. Специфіка, так званого, гідроохолодження полягає в зануренні або оббризкуванні продукції за допомогою крижаної води.

У свою чергу, вакуумне охолодження досягається у вакуумній камері виправними води з поверхні продукту при зниженні тиску до 4,6 мм рт. ст., при цьому вода кипить при 0°С. Крім того, існує повітряне охолодження, коли в камеру зберігання подається спеціально організований повітряний потік”, – зазначив Анатолій Богдан.

Дуже важливим є чинник часу – охолодити ягоду рекомендується протягом 4 годин після збору.

У числі переваг охолодження директор “Інсолар-Холод” зазначає:

  • скорочення втрат від псування і усушки
  • збереження харчової та біологічної цінності продукту;
  • збереження смакових якостей;
  • збереження товарного вигляду;
  • підвищення рентабельності транспортування, подальшого зберігання та реалізації продукції.

Така камера складається з компресорно-конденсаторного агрегату, повітряохолоджувача, системи додаткових вентиляторів, для посилення потоку повітря через охолоджувану продукцію.

Анатолій Богдан зазначає, що для кісточкових, наприклад, вишні та черешні найефективніше охолодження досягається при використанні гідрокулера. Це дозволяє без усушки, максимально швидко охолодити плоди до + 4°С на кісточці.

Водночас для м’яких ягід більш прийнятним варіантом є повітряне охолодження.

Найбільший ефект при зберіганні ягід досягається в холодильниках з РГС при температурі 0-1°С і змісті О2 – 2-10%; СО2 – 10-20%.

Однією з найбільш ефективних систем зберігання є система Palliflex, яка призначена для:

  • зберігання дрібних і ніжних фруктів
  • довгострокового і короткострокового зберігання
  • зберігання різних фруктів в одній холодильній камері

Місткість такої камери – від 400 до 1000 кг продукції на піддоні. “Наша компанія працює з виробником системи Palliflex голландською компанією Van Amerongen, яка є лідером серед виробників обладнання з РГС.

Система Рalliflex зручна тим, що в одній холодильній камері перебувають піддони, накриті герметичними поліетиленовими мішками з підведеними трубками для вимірювання і подачі О2 і СО2.

Така система дає можливість зберігати в одній камері різні ягоди і фрукти, для зберігання яких необхідна одна температура зберігання, але різний зміст газового середовища. Найбільше вона підходить для продукції, реалізація якої проводиться палетними нормами”, – говорить Анатолій Богдан.

При цьому він зазначає, що для продукції, з нормами реалізації від 10 т, рекомендується зберігання в камерах з РГС. Це більш економічний спосіб зберігання, відповідний для таких ягід, як лохина, смородина, черешня, вишня.

Якщо ж обсяги заморозки менше 1000кг/г прийнятною буде статична шокова заморозка.

Для збереження ягід рекомендується шокова заморозка, яка має такі переваги:

  • швидкість охолодження і заморожування продукції;
  • збереження візуальних і смакових властивостей продукту;
  • економія до 7% ваги готового продукту завдяки мінімальній втраті маси в процесі охолодження;
  • запобігання розвитку небезпечних для здоров’я мікроорганізмів;
  • значне збільшення часу зберігання замороженої продукції;
  • збереження всіх корисних речовин в продуктах.

“Статична заморозка представляє собою заморозку продукції в камерах оснащених шокфростери при температурі -35-42 ° С. На спеціальних пересувних стелажах ягоди подаються в камеру, де протягом 3-4 годин відбувається заморозка продукції.

Це більш дешевий спосіб заморозки, ніж скороморозильні тунелі і більше підходять для дрібних виробників. Для заморозки великих обсягів продукції рентабельніше використовувати тунелі IQF, які забезпечують якість при високій продуктивності”, – зазначив директор “Інсолар-Холод”.

SEEDS.org.ua за інформацією  East-Fruit

Слідкуйте за нашими новинами на Facebook   Instagram  YouTube-канал

 

Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram
Youtube та Підписуйтесь!

Залишити коментар

Ваш email не буде опубліковано

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!