Майстрині Закарпаття відроджують мистецтво ткання верховинських гунь

0 1 081

Село Річка в Міжгірському районі на Закарпатті відома на всю область і навіть за її межами збереженими Верховинськими традиціями ручного виробництва одягу з вовни. А найвідоміший одяг із вовни – це верховинська гуня.

Саме в Річці живуть майстрині, які досі володіють мистецтвом ткання верховинських гунь – кошлатого верхнього одягу з овечої вовни. Вони достеменно знають про те, як раніше виробляли такий одяг.

 

“Вівці як постригли, вовна брудна. Її треба попарити звичайним кип’ятком. Вимочити у проточній воді. Далі вовну скубуть – підготовлюють до роботи. Раніше дома всі діти це робили – батькам допомагали.

Тоді вся родина мала роботу. Сиділи дома, телевізорів тоді ще не було, всі скубли вовну. Далі вовну розчісують на щиті та прядуть”, – розповіла місцева майстриня Наталія Корда.

Однак тепер навіть вовну знайти важко, навіть в цьому мальовничому селі вовна то рідкість – овець майже не залишилось. “Вівці тримати дуже важко. Немає вівчарів. Далеко виганяти на полонину”, – бідкається майстриня.

Раніше гуня була повсякденним одягом для мешканців українських гір. Її носили і діти і дорослі. Нині гуні одягають на фестивалі. Їх купують у подарунок.

На сусідній Франківщини люди спеціально їдуть на базари за етнічним крамом. Однак заробляти можна не тільки на самих товарах – майстер-класи з виготовлення таких речей теж можуть стати неабиякою прибутковою справою.

 

SEEDS.org.ua  за інформацією Б’ютифул Карпати

Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram
Youtube та Підписуйтесь!

Залишити коментар

Ваш email не буде опубліковано

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!