Актуальність захисту соняшнику від вовчка не знижується попри зменшення його впливу на посіви цьогоріч

0 298

Посіви соняшнику засмічують переважно злакові й двосім’ядольні бур’яни. Найбільшої шкоди бур’яни в посівах соняшнику завдають культурі в перший період розвитку.

Про це пише Борис Вареник, кандидат сільськогосподарських наук (Селекційно-генетичний інститут – НЦНС) у статті в журналі The Ukrainian Farmer.

Найпоширенішими бур’янами, які засмічували цього року посіви соняшнику в умовах Степу, були двосім’ядольні малорічні бур’яни – лобода біла, види щириці, гірчак березкоподібний, суріпиця польова, гірчиця польова, нетреба звичайна та амброзія полинолистна. З багаторічних – осот рожевий та жовтий, види молочаю, березка польова. З односім’ядольних – мишій сизий та зелений, полосуха звичайна.

В умовах Лісостепу найпоширенішими бур’янами були двосім’ядольні малорічні бур’яни – ромашка непахуча, талабан польовий, грицики звичайні, підмаренник чіпкий, зірочник середній, редька дика, суріпиця звичайна, гірчиця польова. З багаторічних – осот рожевий та жовтий, види молочаю, березка польова. З односім’ядольних – мишій сизий та зелений, полосуха звичайна.

Водночас ступінь прояву вовчка, який в останні роки є дуже небезпечним шкідливим організмом для більшості регіонів, був не таким значним, як в попередні роки. Однак актуальність захисту соняшнику від цієї дуже шкідливої рослини-паразита не знижується. Спричинена вона порушення сівозмін. Тому потрібно підбирати гібриди, стійкі до 6, 7 та 7+ рас вовчка.

SEEDS

Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram
Youtube та Підписуйтесь!

Залишити коментар

Ваш email не буде опубліковано

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!