Культивування льону: Як започаткувати вигідний бізнес

0 853

Останніми роками в Україні починають відроджувати вже дещо забуту культуру — льон. Окрім насіння, на яке є великий попит, можна реалізовувати ще й стебла. Але у вирощуванні цієї рослини є деякі особливості, детальніше про них читайте на SEEDS.

Ця культура досить добре реагує на гербіцидний захист, здатна рости на бідних ґрунтах та є добрим попередником під озимі. Проте збирання льону, яке закриває технологічний цикл польових робіт, має свої особливості. І якщо ви думаєте, що сучасна закордонна техніка, яку маєте в своєму господарстві, впорається з будь-яким завданням на полі, то тут якраз помиляєтеся.

Своїм досвідом у вирощуванні льону поділилось чернігівське відділення ТОВ «Баришівська зернова компанія», що обробляє близько 10 тис. га землі. Останнім часом тут найбільше висівають кукурудзу, яка займає 4,8 тис. га, а також на значних площах вирощують: соняшник — 1,6 тис. га, озиму пшеницю — 1,5 тис., сою — 0,5 тис. та льон — близько 800 га. Чимало земель у цьому регіоні тільки освоюють або повторно вводять в обробіток після довгих років виведення із сільськогосподарського використання в період «запущення».

Льон — це традиційна (в усякому разі — раніше) культура Чернігівщини, тому вище керівництво агрокомпанії прийняло рішення відновлювати на своїх полях цю незаслужено забуту культуру.

Передпосівний обробіток після попередника – озимої пшениці, проводили ґрунтообробним комплексом «Рубін» на глибину 5–6 см, після кукурудзи — до 8 см задля кращого загортання післяжнивних решток. Глибина висівання — 2–3, максимум — 4 см, позаяк ґрунт має бути не розпушеним, а відносно ущільненим. Норма висіву насіння — 75 кг/га. Висівали сорт льону Евріка (насіння І та ІІ репродукції).

Оскільки льон — культура дрібнонасінна, коткування слід проводити в обов’язковому порядку. Такий агроприйом додатково вирівнює поверхню ґрунту та дає змогу волозі із нижніх шарів підтягнутися вгору, ближче до зони залягання насіння, а згодом — кореневої системи рослин.

Торік, перед збиранням урожаю, господарство проводило десикацію посівів, адже льон достигає нерівномірно: передусім — коробочка, насіння в якій має вологість 7–8%, а стебло рослини на цей час іще зелене. Десикацію проводили шляхом обприскування (із залученням орендованого гелікоптера) препаратом Реглон Ейр нормою 2,2 /га, за витрати робочого розчину 70 л/га. Позаяк для застосування гелікоптера інших замовлень в окрузі не було, а тримати його в господарстві певний час із урахуванням особливостей достигання льону (а отже, й поетапної обробки) досить витратно, то десикацію було проведено на всій площі, як кажуть, з одного маху. Через п’ять- шість днів після десикації почали збирати врожай.

Зібране насіння льону було транспортоване на власний елеватор, де провели його первинне очищення. Наразі на лляне насіння добра ціна як у нас, так і за кордоном. Європейські країни закуповують його по 300–350 дол/т, але потрібно чітко розуміти, що вимоги щодо такого насіння дуже високі, тож його якість має бути відповідною. До того ж воно не має містити жодних сторонніх домішок, бути відібраним на фотосепараторі за кольором із урахуванням однорідності забарвлення. Тому довести насіння льону до товарного виду не зовсім просто — для цього потрібно мати, опріч усього, ще й спеціальне обладнання.

Для того, щоб підвищити рентабельність льону, окрім насіння, потрібно також знайти шляхи збуту його соломи. В такому разі культура буде значно рентабельніша за соняшник. На думку головного агронома цього господарства, на 3 тис. грн з одного гектара посівів льону можна отримати більше прибутку порівняно із соняшником.

Для того, аби виготовити брикети з соломи льону, її потрібно попередньо подрібнити, а такого обладнання в господарстві немає. Теплова енергія від тюкованої соломи льону занадто мала, щоб забезпечити роботу сушарки високої продуктивності, тож хіба що така солома підійде для низькопродуктивних сушарок — до 200 т/добу. Із 800 га льоносоломи господарство затюкувало лише 100. Як виявилося, не всі закордонні прес-підбирачі можуть взагалі її тюкувати.

Тож якщо ви вирішили зайнятися вирощуванням льону — то готуйте відповідну техніку для його збирання заздалегідь.

SEEDS за матеріалами AgroDay

Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram
Youtube та Підписуйтесь!

Залишити коментар

Ваш email не буде опубліковано

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!