Без професійних сховищ неможливо організувати повноцінний цикл переробки овочів

0 720

Нещодавно українські аграрії отримали доступ до міжнародних грантів, які частково компенсують вартість обладнання для переробки овочів, зокрема картоплі.

Однак перш, ніж займатися переробкою, фермерам варто подбати про зберігання, розповів в інтерв’ю для SEEDS Андрій Марущак, комерційний директор компанії «Ван Дайк Технікс‎»‎‎.


– Українські фермери вже давно говорять про те, що варто не тільки вирощувати овочі, а й розвивати їх переробку. Наразі така нагода є, на такі проєти знайшлися гранти, але на що вистачить аграріям цих коштів?

– Те, що українські аграрії можуть отримати гранти на придбання ліній переробки картоплі, – це прекрасна новина. Розрахована така допомога на середніх та малих фермерів і підтримує чудову ініціативу: їх розвиток та кооперацію.

Однак наразі йдеться про доволі незначні суми. Виділяють тільки 200 тис. євро грантових коштів, але ж доведеться вкласти стільки ж і своїх, але не менше, ніж грантова сума. У малих фермерів таких грошей немає. Середні – не всі готові вкладати вільні гроші у переробку. Великим виробникам ця програма просто не цікава, оскільки йдеться про зовсім мізерну для них суму.



Переробка картоплі, – це картопля фрі, чіпси, картопляне пюре, крохмаль. Ціни на лінію для будь-якого з цих продуктів стартують від 10 млн євро. Така лінія здатна переробляти в рік 80-100 тисяч тон картоплі.

Якщо ж говорити про лінію для доробки картоплі, цих грошей також не вистачить. Якісна пакувальна лінія для невеликого фермерського господарства, яке має біля 100 га картоплі, коштує близько 250 тис. євро. До неї ще потрібні: сортування, інспекція, прийомка, суха чистка і мийка та інше. Зрештою, вже виходить більш як півмільйона.

Виділення грантів на переробку – це дуже добре. Але переробка без наявності сховищ у господарстві – це «шлях в нікуди». Вони допомагають, але мало. Як на мене потрібні більші кошти, якщо це переробка, а такі гранти в 200 тисяч краще було б виділяти на сховища.

В Україні досі катастрофічно не вистачає приміщень для професійного зберігання овочів. Йдеться про такі, де за 6-8 місяців зберігання мінімальні втрати складуть не більше 6%.

І будувати їх потрібно якнайшвидше. Тільки за минулих два роки все обладнання і не тільки для сховищ подорожчало на 40-48%. Далі ціни тільки зростатимуть.

До того ж, внаслідок війни було зруйновано та окуповано багато сховищ. Їх не вистачало раніше, а зараз не вистачає ще більше ніж колись.



В березні минулого року в селищі Велика Димерка внаслідок атаки росіян загорілось овочесховище, де зберігалось 20 тисяч тонн  овочів.  Відео надав Андрій Марущак.

А от грантів на сховища, на жаль, немає. І це прикро.  Якщо суми, що виділяються на переробку – то краплина в морі, то для сховищ ті ж 200 тис. євро – це, в принципі, дуже непогана сума. Можна зробити гарне зберігання.

Але, якщо ці ж гроші виділяють на переробку – за них можна придбати невелику лінію для миття картоплі, або для пакування.

– Можливо іноземні допоможуть інвестори?

– Можливо. Але вони поки у нас віна, в Україну, під час воєнних дій, не дуже вірять. Для того, щоб побудувати з «нуля» і «під ключ» завод для виробництва, наприклад, картоплі фрі, треба близько 35 млн. євро. (до ціни вже включено вартість сировини – 12 мільйонів). І це йдеться про завод невеликого масштабу.

Не впевнений, що іноземні компанії, чи інвестори готові ризикнути навіть половиною цієї суми. Але це тільки сьогодні. А от після перемоги, на мою думку, такий напрямок буде надзвичайно перспективним, так як Україна виробляє мілйони тонн картоплі, а її переробка, майже відсутня.



Нашим фермерам, які вирощують по 300-500 гектарів картоплі, і намагаються її продати в свіжому вигляді, час вже не просто задуматись про переробні потужності, а займатися цим! Якщо після перемоги до України прийде якийсь глобальний гравець, тоді вже він, а не ви, диктуватиме місцеві ціни і тенденції.

Загалом ринок картоплі фрі доволі цікавий. Однак, для українців європейський ринок навряд чи буде вигідним – там доведеться конкурувати з глобальними гравцями. А ось ринок Середньої Азії, Африки для нас повністю відкритий і там неймовірні можливості для продажів, так я там мешкає величезна кількість населення.

Читайте також: Цибулю цьогоріч в Україні садитимуть масово, однак, без належного зберігання, не всі на ній зароблять

– А як щодо власного ринку?

– На жаль, в Україні власного ринку картоплі фрі немає. Це дуже дивно, адже картопля фрі надзвичайно популярна скрізь. Щороку її споживання в світі зростає від 5% до 10%. Однак Україна споживає картоплі фрі разів у 10 менше, ніж навіть сусідня Польща.

І причина не в традиційному для України картопляному пюре, а в тому, що у нас просто немає підприємств для переробки картоплі на фрі. Ми просто не виробляємо те, що у всьому світі вважають «зручною їжею», яку не треба довго готувати.



Ринок картоплі фрі в Україні надзвичайно маленький. Найбільший її попит – це HoReCa (готельно-ресторанний бізнес). А наша HoReCa, на жаль, пасе задніх. Особливо тепер і це агрументовано, бо триває війна.

А ще наші люди просто не звикли ходити до ресторанів. Не мають на те грошей. В Україні мало хто може собі дозволити піти хоча б раз на тиждень повечеряти в ресторан. Прикро це визнавати, але ми саме такі. У Європі 50-80% населення тричі на тиждень вечеряють у ресторанах. Якщо взяти багатші країни, йдеться вже про 5-6 ресторанних вечерь щотижня.

Переконаний, що незабаром кожна українська родина зможе собі дозволити не тільки вечерю, а й обід у ресторані. І то буде не тільки картопля фрі.


З’явилися додаткові питання щодо зберігання продукції та облаштування сховищ?

Телефонуйте: +38 098 271 70 70

Пишіть: VanDijkTechn@gmail.com

 

SEEDS 

Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram
Youtube та Підписуйтесь!

Залишити коментар

Ваш email не буде опубліковано

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!