Молоді пагони хмелю – нова прибуткова ніша в рослинництві на вимогу європейських гурманів

0 1 311

Переважна більшість овочів – це дешеві продукти харчування, однак деякі з них можуть бути надзвичайно дорогими. На думку експертів EastFruit, споживання ексклюзивних і дорогих овочів, які мають якості суперфуду та прекрасний смак, зростає доволі швидко, пише SEEDS.

Найдорожчими та найрозкішнішими з усіх овочів, представлених на ринку, є молоді пагони хмелю (hop shoots), їх ще називають “хмелевою спаржею”. Насправді це зовсім не спаржа, але саме молоді пагони хмелю дуже схожі на пагони спаржі.

Бельгія та Голландія – країни, які найбільше цінують молоді пагони хмелю і готові платити до 1000 євро за кілограм цього делікатесу. При цьому і в інших країнах швидко зростає популярність цього дорогого виду овочів.



Молоді пагони хмелю ростуть на звичайному хмелеві (Humulus lupulus). Це ті самі рослини, які використовуються у виробництві пива. Ці маленькі зелені та білі паростки нагадують стебла спаржі. Щоправда, далеко не всі пагони хмелю – це hop shoots!

Що робить їх дійсно дорогими, так це те, що ви не можете планувати вирощування цих пагонів – вони з’являються на лозах хмелю абсолютно спонтанно, що робить їх невловимими та спорадичними. Ці пагони хмелю надзвичайно ніжні – вони погано зберігаються, і їх необхідно вживати одразу після збору, оскільки свіжість – запорука смаку цього дорогого продукту.

Читайте також: Литва підтримала Україну під час другого етапу аграрних перемовин з Польщею

Сирі пагони хмелю мають гіркий і терпкий смак, але у свіжому вигляді їх не вживають. Після приготування їх смак поєднує в собі капусту кейл, з горіховими нотками та легким відтінком хмелю.



Ці пагони можна знайти на диких рослинах хмелю навесні. Деякі хмелярські господарства збирають молоді пагони хмелю і заробляють на їхньому продажі хороші гроші. Багато любителів пагонів хмелю саджають рослини хмелю тільки для того, щоб навесні мати змогу знайти кілька таких пагонів.

Пагони хмелю готують так само, як звичайну спаржу. Жорстку нижню частину необхідно обрізати й добре промити перед варінням. Їх обсмажують на вершковому маслі з сіллю і лимонним соком. Їхній ніжний смак добре поєднується з картоплею, рибою або куркою.



Пагони хмелю не тільки смачні, а й багаті поживними речовинами та корисні для здоров’я. Вони містять різноманітний поживний профіль, включно з клітковиною, вітамінами та мінералами. Вони також багаті антиоксидантами й мають протизапальні властивості, які допоможуть підтримати здоров’я. Крім того, сполуки в хмелі, такі як ксантогумол, можуть забезпечити розслаблення і допомогти поліпшити якість сну.

Пагони хмелю – рідкісний і вишуканий овоч, що цінується за свій смак і корисні властивості. Можливо, вирощування пагонів хмелю також може бути вигідним заняттям для дрібних фермерів і в нашій країні?

 

SEEDS

Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram
Youtube та Підписуйтесь!

Залишити коментар

Ваш email не буде опубліковано

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!