Правильне зберігання ягід – запорука успішного бізнесу

0 602

Сучасних ягідних холодильників в Україні не так вже й багато – лічені одиниці. І це суттєво впливає на правильне зберігання зібраного врожаю, вважає Анатолій Богдан, директор компанії “Інсолар-Холод“, підприємства, яке вже не перший рік займається будівництвом холодильних складів для українських агровиробників.

Яким має бути правильне зберігання ягід, які ягоди варто зберігати, а які краще піддати шоковому заморожуванню, Анатолій Богдан розповів в інтерв’ю для SEEDS.

– Як краще зберігати зібраний урожай ягід?

– Є 2 види зберігання:

  • в камерах з РГС – якщо реалізація продукції йде, наприклад, від 10 тонн;
  • в холодильних камерах за допомогою системи зберігання Palliflex – якщо обсяги реалізації врожаю невеликі. Наприклад, кілька десятків або сотень кілограм, в цьому випадку вигідніше використовувати саме паллетне зберігання (Palliflex).

Справа в тому, що відкриваючи камеру з РГС, ягоду бажано якомога швидше продати. Якщо ми відкриємо таку камеру, ягода “прокидається” і починає активно “дихати”, активно втрачати вологу, активно дозрівати. Це все призводить до того, що через певний час ягода стає непридатною до вживання.

У компанії “Інсолар-холод” є досвід проектування сховища спеціально для зберігання черешні, де холодильні камери були розраховані рівно на 20 тонн – це ємність рефрижераторної фури, яка відвантажується. В такому випадку все дуже просто: камеру відкрили, фуру завантажили, товар поїхав.

Однак якщо розглядати зберігання червоної смородини, а вона зберігається досить довго – до 8 місяців, її фурою не відвантажиш. Всі ми знаємо, в якій маленькій тарі вона продається в магазинах. В даному випадку правильним буде зберігання з використанням системи Palliflex, що дає можливість відвантажувати товар з камери зберігання невеликими партіями (паллетами).

– Як щодо зберігання м’яких ягід, таких як малина або полуниця?

– А ось малину чи полуницю я б радив продавати свіжу або ж морозити. Однак морожена ягода в такому випадку йде вже не на свіжий ринок, а для смузі, йогуртів або кондитерських виробів.

Тримати малину чи полуницю в охолодженому вигляді 2 тижні – це не зберігання. Хоча з’явилися нові сорти, які можуть зберігатися до місяця.

Але, чи є сенс її зберігати, якщо за час зберігання хтось виростить свіжу, і ти будеш вже не конкурентоспроможним в ціні, тому що до собівартості вирощування додається вже і вартість зберігання – це невигідно.

Також зараз не вигідно довго зберігати помідори, огірки. Тепер вони дозрівають в теплицях цілий рік.

– Чи є особливі вимоги до зберігання популярної нині ягоди лохини?

– Лохина для зберігання збирається трохи недозрілою. Та й не всі сорти лохини можна зберігати в свіжому вигляді – тільки пізніші. Лохина зберігається 2-2,5 місяця, це охолодження, газове середовище.

Таке зберігання дає можливість реалізувати продукцію в той час, коли на неї буде попит, а не тоді, коли її продають всі.

Що доброго в цій ягоді – лохина відвантажується великими партіями. Камери для її зберігання можна будувати по 15-20 тонн. І це буде помітно дешевше, ніж використовувати зберігання за типом Palliflex, де кожна паллета накривається окремо.

Так, не всі зможуть побудувати такі холодильники. Але ті, хто знайде для цього кошти – у них з’явиться можливість продовжити термін реалізації, і вони зможуть продати лохину за вигіднішою ціною.

Однак сучасних ягідних сховищ в Україні не так вже й багато – лічені одиниці. У більшості випадків українські ягідники будують економ-варіанти сховищ, але вони не дадуть того ефекту зі зберігання, який необхідний.

Є холодильники для охолодження, заради подальшої реалізації. Іншими словами, ягоду зібрали, охолодили і продали протягом 2-3 днів, але це не зберігання. Якщо говорити про зберігання, це 2-2,5 місяці.

– Обліпиха, забута промислова культура, повертається на поля України. Для зберігання обліпихи необхідні спеціальні холодильники, у Вас не було практики їх проектування або будівництва?

– В Україні поки немає такого об’ємного виробництва обліпихи, щоб знадобилися холодильники, ті хто займається в Україні обліпихою – це невеликі обсяги, які відразу ж і переробляються.

Але попит на неї зростатиме. Приблизно 2-3 роки тому ми і не чули про такий продукт, як обліпиховий чай. Зараз він є практично скрізь. У Німеччині обліпиха взагалі продукт №1.

Хоч для обліпихи ми холодильників поки не будували, але ми готові будувати холодильники для будь-яких ягід, овочів, фруктів. Чим новіший продукт – тим це для нас цікавіше. Це нові технології, нові знання і новий досвід.

 

Людмила КАЛИТА SEEDS.org.ua

Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram
Youtube та Підписуйтесь!

Залишити коментар

Ваш email не буде опубліковано