Що потрібно для вигідної реалізації черешні?

0 100

Про практичний досвід вирощування, доробки та експорту черешні, розповів Жофрей Гілен представник компанії Royal Fruit Company, під час виступу на конференції “Черешня, слива, абрикос: технології, ринок, перспективи. Детальніше читайте на SEEDS.

 

Протягом 2008-1017 рр., за виключенням втрати врожаю через заморозки 2017 року, за останні 3 роки на території ЄС спостерігається:

зростання валового виробництва черешні майже на 10%;

зростання імпорту на 6%;

зростання обсягів експорту на 5%.

На прикладі Чилі, спостерігається стрімке зростання виробництва черешні. Експорт щорічно зростає на 20%. 80% усієї чилійської черешні, що експортується, йде на ринок Китаю та продається там за преміум-ціною (за умови, що якість висока)”, – розповів Жофрей Гілен.

Якість черешні визначені наступними факторами:

1. Розмір: > 26 мм;

2. Щільність: > 75-80 (пенетрометр);

3. Вміст цукру: > 16% Brix;

4. Наявність зеленого черешка;

5. Темний відтінок.

Якість продукції досягається в саду. Післязбиральна техніка та обладнання – лише її підтримують”, – зауважує спікер.

Для забезпечення стабільних обсягів врожаю та високої якості плодів Жофрей Гілен рекомендує звернути увагу на сорти, чи адаптовані вони до погодно-кліматичних умов регіону (морозостійкі, мають відповідну потребу у кількості прохолодних годин тощо). Важливим є і подовжений період збору врожаю (16 – 20 тижнів, тобто > 7 – 10 тижнів/регіон).

Сад необхідно вирощувати під накриттям, щоб уникнути ризиків опадання та розтріскуванням плодів.

Важливою є і правильне формування та обрізка дерев. Так, у Франції найпоширеніша форма крони черешні – відкрита чаша.

У Бельгії часто формують черешні за типом – веретено.

Для стабільності щоденних поставок необхідна робоча сила для постійного збору врожаю.

У вас будуть відсутні проблеми з реалізацією, за умови, що постачаються великі, солодкі, щільні, темні плоди черешні”, – наголошує експерт.

Тому, зверніть увагу на такі етапи вирощування та післязбиральної доробки:

  • кербовка та обрізка дерев;

  • удобрення;

  • захист насаджень від шкідників та хвороб та контроль залишків пестицидів у плодах;

  • своєчасний збір врожаю, використання гідроохолодження;

  • сортування за калібром та пакування згідно вимог замовника;

  • відповідність вимогам споживачів щодо типу та виду пакування.

Це допоможе вам забезпечити тривале постачання та стабільну якість плодів черешні для подальшої вигідної реалізації.

 

SEEDS

Leave A Reply

Your email address will not be published.