Українські фермери досі зазнають збитків – ринки  працюють неефективно, покупців мало

2 1 064

Попри дозвіл Кабміну більшість продовольчих ринків так і не поновили свою роботу. Відтак українські виробники продовжать до повного зняття карантинних заходів.

Аналітики Української плодоовочевої асоціації (УПОА) продовжують отримувати повідомлення від вітчизняних виробників через проблеми з реалізацією плодоовочевої продукції, як минулорічної, так і ранньої. Враховуючи, що карантин в Україні продовжено до 22 травня, збитки фермерів можуть сягнути таких масштабів, що в наступному році частина виробників просто не зможе почати новий сезон через брак коштів.



Як зазначають оператори ринку, продажі замороженої та свіжої плодоовочевої продукції вже знизилися в середньому на 60-70% у порівнянні з показниками 2019 року. Більше того, зниження ціни на ранні овочі та ягоди також суттєво позначилося на прибутках фермерах. Станом на кінець квітня, свіжа плодоовочева продукція подешевшала в середньому на 30-40% по відношенню до показників минулого сезону.

“Ще декілька тижнів тому, тепличний огірок відвантажувався по 12-15 грн/кг, що приблизно дорівнював рівню собівартості, а виробники суниці садової реалізовували ягоду по 50-80 грн/кг (на 40% дешевше ніж минулого року).

Лише зниження середньої температури повітря на території України, спровокувало зростання цін на овочі та ягоди, адже вибірка продукції в вітчизняних теплицях суттєво скоротилася. Та подальше потепління сприятиме росту пропозиції тепличної плодоовочевої продукції, що в свою чергу, відобразиться на ціні.

Тому збитки фермерів в цьому сезоні навряд чи закінчились, і це не говорячи про тих виробників, хто просто викидав свою продукцію на смітник”, – коментує ситуацію, директор з розвитку УПОА Катерина Звєрєва.

Яка ж ситуація з роздрібними ринками? На сьогоднішній день ринки працюють лише в деяких областях. При цьому їх робота суттєво обмежена жорсткими санітарними нормами. Наприклад, на ринках, що функціонують в Києві, Одесі, Чернігові, Хмельницькому, Львові перевіряється температура тіла відвідувачів на вході та контролюється кількість покупців в торговому павільйоні. Кожен з працюючих ринків має бути оснащеним антисептиками, а відстань між продавцями становить не менше 3 метрів.

За таких умов працювати здатні далеко не всі ринки, до того ж питання з громадським, обласним та міським транспортом залишається відкритим. Значна частина обслуговуючого персоналу, продавці та покупці фізично не спроможні потрапити на ринок.



“Що стосується інших обласних центрів, то в Сумах, Харкові, Полтаві, Тернополі, Луцьку, Черкасах, Херсоні продовольчі ринки все ще не працюють і навряд чи їх робота буде поновлена до пом`якшення карантину (11 травня).

Зокрема, в Сумах планує поновити роботу тільки центральний міський ринок, а по всій області з 12 травня мають відновити роботу 27 продовольчих ринків. Зараз же навколо центрального ринку в Сумах фермери з приміських територій розбивають, так звані “стихійні ринки” та здійснюють продаж своєї продукції. Однак, подібні заходи переслідуються представниками поліції”, – зазначає виконавчий директор УПОА Семен Крамаренко.

Схожа ситуація спостерігається в Харкові та Черкасах, однак за словами місцевих операторів в більшості випадків представники правоохоронних органів часто закривають очі на стихійну торгівлю.

Тому, варто розуміти, що далеко не всі виробники в таких умовах здатні реалізувати хоча б частину своєї продукції, тому про повноцінне відновлення роботи ринків можна буде говорити лише після повного зняття карантинних заходів. До того часу ж, більшість вітчизняних виробників продовжать нарощувати свої збитки.

 

SEEDS.org.ua  за інформацією  Fruit-Ukraine.org

Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram
Youtube та Підписуйтесь!
2 Comments
  1. Пересічний пише

    Цікаво, в Єгипті теж карантин, збитки не менші, але чогось в маркетах єгипетська молода картопля 19 гривень, а вирощена “вітчизняними” – 40 гривень за кг.
    То може причина в іншому?

  2. Влад пише

    Сейчас убытки у всех. Я и моя семья тоже имеем убытки. Но вопрос не стоить сейчас – заработать. Надо ставит вопрос, как выжить, выжить и сохранить бизнес, сохранить рабочие места. Отменить карантин тоже нельзя – это массовые смерти. А бизнес не может быть на крови. Готовых рецептов нету. Но варианты есть. Кто-то развозит продукцию по дворам. У кого-то уже есть постоянные клиенты. Кто-то принимает заказы через интернет. Кто-то выезжает и торгует с машин, но полностью в защите. Здесь еще важно доверие покупателей к продавцам. Люди бояться заразы. Кроме того, нужно обьединяться. Вместе гораздо легче запустить рынки по всем санитарным нормам и требованиям.

Залишити коментар

Ваш email не буде опубліковано