В Україні з’явилось нове “смачне” свято – “Опішня СливаФЕСТ”

0 106

В Україні щороку проводять більше сотні різноманітних гастрономічних фестивалів. Тепер до палітри “смачних” свят додався ще й культурно-гастрономічний фестиваль “Опішня СливаФЕСТ”, хоча селище Опішня, що на Полтавщині, вже має два традиційні фестивалі – гончарський та борщу.

“Чому саме слива? Виявляється, з давніх-давен Опішня була не лише знаним осередком гончарства, а й славилася… сливами. Із Опішнянської волості Полтавської губернії солоні мариновані сливи в діжках як делікатес постачали до царського двору, на столи російського дворянства та європейських гурманів, торгували ними на ярмарках”, – пише на своїй сторінці у Facebook Людмила Стельмах-Кучеренко.

“То непроста справа – нагнітити чи посушити сливи, – розповіла корінна опішнянка поважного віку Раїса Ширай, котра у food-зоні фестивалю продавала свій “крам”. – Щоб сливи “всохли”, треба сім разів натопити піч, а для гнічення – п’ять разів. Дров багато йде. Дорогі вони виходять. І температуру треба вгадати. І з димком не переборщити. Потім в’ялену сливу треба скласти в макітру чи банку й перетрусити цукром. У холодильнику стоятиме й два роки”.

Слива – надзвичайно універсальний фрукт, пише Людмила Стельмах-Кучеренко. “І опішняни, і заїжджі виробники-продавці частували й продавали: сливове повидло, чорнослив, сливи мариновані, цукерки з чорносливу, слив’янку, твердий сир з чорносливом, вареники та пиріжки зі сливами, соус ткемалі, котлети з чорносливом, сирники й реберця у сливовому соусі, зефір та мармелад зі слив…”, – йдеться у повідомленні.

За словами керівника Опішнянської ОТГ Миколи Різника, фестиваль має повернути славу місцевого гастрономічного бренду “опішнянська слива”.

“Фінансування на фестиваль (350 тисяч гривень) від Міністерства культури ми отримали як переможці цьогорічного Всеукраїнського конкурсу “Малі міста – великі враження”.

З-понад 300 поданих ОТГ проектів схвалення журі отримали 74, в т.ч. – два від Полтавщини: Опішнянської та Омельницької ОТГ. Але фактично ми витратили понад 1,5 мільйона гривень, бо довелося асфальтувати дорогу до стадіону та впорядковувати інфраструктуру”, – каже Різник.

Надалі “Опішня СливаФЕСТ” буде щорічним. Але його змістять на першу суботу вересня, адже клімат змінився й сливи тепер дозрівають раніше, пише Людмила Стельмах-Кучеренко.

 

SEEDS.org.ua

Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram та YouTube. Підписуйтесь!

Залишити коментар

Ваш email не буде опубліковано