В Європі та Центральній Азії знижується рівень продовольчої незахищеності

0 112

За менш ніж сім років до завершення, Європа та Центральна Азія демонструють прогрес у досягненні Цілі сталого розвитку (ЦСР) № 2 – “Подолання голоду”, включаючи подолання продовольчої незахищеності та всіх форм недоїдання, незважаючи на серйозні виклики, з якими зіткнулися у регіоні за останні кілька років, пише SEEDS

Незважаючи на те, що середня вартість продукції здорового харчування в регіоні зросла, кількість людей, які не можуть дозволити собі здорове харчування, у 2022 році зменшилася.

Про це та багато іншого йдеться у “Регіональному огляді продовольчої безпеки та харчування в Європі та Центральній Азії за 2023 рік”, опублікованому сьогодні Продовольчою та сільськогосподарською організацією ООН (ФАО), що відповідає за реалізацію Цілі 2 «Подолання голоду», повідомляє Офіс ФАО в Україні.

Читайте також: Українські аграрії просять залишити ліміт 100 гектарів в “одні руки” до кінця війни

У звіті також зазначається, що в останні роки пандемія, конфлікти, екстремальні погодні умови та стихійні лиха ускладнили завдання підвищення продовольчої безпеки та поліпшення харчування. Проте, починаючи з 2000 року, поширеність недоїдання в Європі та Центральній Азії не перевищує 2,5 відсотка.  За оцінками, кількість людей, які відчувають помірну або гостру нестачу продовольства, скоротилася на 4,1 відсотка (або 4,7 мільйона) в період між 2021 і 2022 роками, до 111,1 мільйона осіб.

У 2022 році чотири з семи субрегіонів, включаючи Центральну Азію, Західні Балкани та Кавказ, перевищили середній регіональний показник у 11,9 відсотків за рівнем поширеності помірної або гострої продовольчої незахищеності. З іншого боку, оцінки показують, що жінки більш схильні до помірної або гострої продовольчої незахищеності, ніж чоловіки. Ця тенденція зберігається і на глобальному рівні.

“Ми сподіваємося, що цей звіт містить цінну інформацію, яка може сприяти ефективній міжсекторальній співпраці, в тому числі з організаціями громадянського суспільства та приватним сектором, для прискорення прогресу в досягненні Цілі 2 в Європі та Центральній Азії”, – зазначив у передмові до звіту Годфрі Магвензі, виконуючий обов’язки голови Регіонального предствництва ФАО для Європи та Центральної Азії.

“Наша організація твердо налаштована і готова підтримувати уряди в їхніх зусиллях на регіональному та національному рівнях”, – підкреслив Магвензі.

З іншого боку, регіональна тенденція щодо поширення надмірної ваги та ожиріння викликає занепокоєння. У 2022 році поширеність надмірної ваги серед дітей віком до 5 років у Європі та Центральній Азії становила 7,1 відсотка, що перевищує глобальний показник у 5,6 відсотків.

Незважаючи на тенденцію до зниження з 9,7 відсотка у 2010 році, цей показник більш ніж удвічі перевищує цільовий показник зниження надмірної ваги серед дітей до 2030 року. Ожиріння серед дорослих зростає в усіх субрегіонах і всіх країнах цього регіону. Паралельно з цим, у більшості країн було досягнуто прогресу в досягненні інших цілей у сфері харчування, включаючи затримку росту дітей, виснаження дітей та низьку вагу при народженні.

“Для тих, хто класифікується як помірно незахищені, доступ до продовольства є нестабільним. Їм доводиться жертвувати іншими базовими потребами, щоб мати можливість регулярно харчуватися, і те, що вони отримують, дуже часто не є найпоживнішою їжею, – пояснила Тамара Наніташвілі, старша спеціалістка з питань політики ФАО та головна авторка доповіді. – Коли людина відчуває гостру нестачу продовольства, вона не їсть день або більше. Іншими словами, вона, швидше за все, відчуває голод”.

За останніми оцінками, понад 25 мільйонів людей (або 3,1 відсотка від загальної кількості населення) в Європі та Центральній Азії не могли дозволити собі здорове харчування в 2021 році, що на 2,7 мільйона менше, ніж роком раніше.

У регіональному звіті про продовольчу безпеку та харчування за 2023 рік цитується висновок звіту за 2022 рік, який закликає до трансформації агропродовольчих систем і переосмислення продовольчої та сільськогосподарської політики з метою адекватного вирішення проблем, пов’язаних з продовольчою безпекою, харчуванням, здоров’ям, екологічною стійкістю та засобами до існування фермерів, особливо сільських фермерів, та інших учасників агропродовольчого сектору.

 

SEEDS

Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram
Youtube та Підписуйтесь!

Залишити коментар

Ваш email не буде опубліковано

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!