Трояндовий секрет виноградника на Дніпропетровщині

0 943

Олексій Білоцерковець з села Кринички, що на Дніпропетровщині більше 10 років займається виноградарством. Замість звичайного городу з картоплею морквою та буряками, вирощує біля хати саме виноград.

Щороку вдається зібрати приблизно до 4 тон винограду. Чимало зусиль вимагає таке “хобі”, а ще потрібно знати кілька перевірених секретів, якими пан Олексій охоче поділився з журналістами SEEDS, котрі завітали на виноградник разом з гостями фестивалю “Золоте гроно України-2019”.

Нові сорти винограду, а особливо гібриди, пан Білоцерковець не жалує: “Гібриди – це дурниця. Я вже стільки пересадив цих заумних сортів, і стільки викорчував… Це дурна робота.

Він смачний виноград, але людина, яка займається виноградом знає: китиця в відро не влазить. Китиця набита настільки, що протравити всередині просто неможливо – там вона і псується. Я вважаю найкращі сорти – сортові. “Кодрянка”, “Надежда АЗОС”.

За словами виноградаря найбільша китиця цьогріч заважила аж 4,5 кілограми, то був виноград сорту “Софія”.

Весь виноград у пана Олексія на поливі, до того ж цей рік був рясним на дощі. До речі, щодо води, стосовно цього у виноградаря є свій секрет.

“Я купив великі баки і в них у мене дощова вода. До 10 кубів води дощової збираю. А препарати, щоб прискати виноград краще розводити саме в дощовій воді. Бува змішуєш у дніпровій воді – скипається, робиться “хлоп’ями”, а дощова – все прекрасно”, – стверджує власник винограднику.

Друга корисна порада стосується сітки над виноградником. За словами фермера, під сіткою китиці не горять, вона від пташок і ос допомагає, а головне – захищає від граду. Саме град зводить нанівець багатомісячні труди виноградарів.

Наостанок Олексій Білоцерковець розповів ще про одну невеличку таємницю свого винограднику: “Я садив троянди між виноградом, але того раніше не знав, виявляється троянди в Криму садять для того, щоб вони тягнули на себе виноградні “болячки”.

Дійсно, деякі виноградарі вважають, що кущі троянди болячки “ловлять” на 2 тижні раніше за виноград і попереджають таким чином власника про наближення загрози. Однак журналістам СІДС не вдалося отримати офіційного підтвердження цієї інформації від науковців.

Можливо це дійсно так, а можливо –  це просто гарна легенда заквітчаних трояндами виноградних плантацій.

 

Людмила КАЛИТА SEEDS.org.ua   

Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram
Youtube та Підписуйтесь!

Залишити коментар

Ваш email не буде опубліковано

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!