Інноваційний ласощі за рецептом 18 століття виробляють в Краматорську

0 483

У Краматорську родина Большакових розвиває кондитерський бізнес. Роблять корисну пастилу А’Деліс за рецептом 18 століття – лише фруктове пюре, мед та користь.

Історію родини, яка втратила все під час війни і знайшла сили та ресурси, щоб відновити бізнес – розповіла Ірина Большакова, яка займається сайтом та просуванням пекарні.

Мій свекор, за освітою технолог харчової промисловості, 10 років тому у Краматорську заснував пекарню. Тоді родина Большакових мала мережу супермаркетів. Прийшла війна. З активними бойовими діями довелося згорнутися. Майже вся мережа магазинів розпалася.

Коли все стихло, ми не змогли відновити мережу, проте у нас лишилася пекарня. На її потужностях почали запускати кондитерське виробництво.

Робити лише хліб і торти стало не вигідно 

Тільки в 2016 році наша родина наважилась на нове виробництво. Ми впіймали хвилю, що є попит на корисні солодощі. Наша технолог почала вивчати, що цікавого можемо запропонувати клієнтам. Зупинилися на листковій пастилі та корисному шоколаді.

Листкову пастилу робимо за рецептом 18 століття. Перечитали багато літератури, його знайшли в книзі про “старовинну кухню”. Здається, там було щось про те, “як харчувались наші предки”. Взяли звідти деякі технології та вдосконалили під себе. Коли почали експериментувати, виявилося, що саме під цей вид пастили треба переробити обладнання.

Пастила – дуже складна у виробництві, бо потребує і важкої ручної праці, і механізованої. Наша пастила складається із 6 – 8 шарів. Один шар сохне від 4 до 6 годин. Потім між собою шари скріплюють спеціальною намазкою. Це все робиться вручну.

Але готовий продукт не можливо розрізати вручну. У нас це робить робот з ультразвуковим ножем. Оскільки продукт дуже повітряний, якщо його розрізати вручну – він розплющиться і злипнеться, втратить свій ефектний вигляд. Уся кількагодинна робота коту під хвіст. В домашніх умовах відтворити такий рецепт – нереально.

Другий момент, пов’язаний із обладнанням – спеціальна піч. Тісто пастили підсушують за особливою технологією, щоб вона виходила повітряна. Тоді вона візуально стає схожа на торт медовик. Довелося вдосконалювати піч, щоб вона не пекла, а сушила продукт.

Українська культура солодощів поки примітивна

У нас поки погано з культурою харчування. Люди налягають на десерти із завищеними показниками цукру. В той час, як Європа та розвинуті країни шукають корисну заміну. Пастила – ідеально з двох причин. Вона з низьким вмістом цукру і поживна, хоча це не борошняний виріб, а фруктове пюре.

Ми на виробництві пастилу свою називаємо інноваційними ласощами, бо в ній немає шаленої кількості цукру. Зараз усе смачненьке готують з неймовірною кількістю підсолоджувачів, що дуже шкідливо.

Рецептура дозволяє використовувати природній цукор фруктів і трохи доданого. Наші діти поїдають її кілограмами. Я і не хвилююсь. Бо це корисніше, ніж інші солодощі. Пастилу робимо на трьох інгредієнтах: фруктове пюре, білок та цукор або мед – на вибір.

Найбільше має попит пастила з вітчизняних фруктів: яблучна, смородинова, полунична. Хоча меню урізноманітнюємо апельсиновою та іншими смаками. Але виробництво на фруктах закордонних закупів стає не дуже рентабельним.

Ручне виробництво – це повільно, але якісно

Із пастилою нас запрошували на міжнародну виставку в Дубаї. Успішно товар представили і в Німеччині. Завели багато цікавих знайомств. Минулого року у вересні на Всеукраїнській виставці кондитерських виробів пастила отримала гран-прі на виставці та сертифікат якості.

SEEDS.org.ua за інформацією ШоТам

 

Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram
Youtube та Підписуйтесь!

Залишити коментар

Ваш email не буде опубліковано

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!