У березні ми досягли “дна”, але в квітні експорт аграрної продукції зросте – Микола Сольський

0 253

Протягом березня Україна експортувала аграрної продукції на загальну суму 842 млн доларів США. Це більш ніж удвічі менше, ніж у березні минулого року. Насправді обсяги експорту були ще меншими, адже частина продукції була відвантажена ще в лютому, а задокументована в березні, повідомляє SEEDS.

Найбільш помітно через війну постраждав експорт зернових та соняшникової олії. Утім, попри значне зниження обсягів закордонних продажів, у квітні аграрний експорт почав відновлюватися, зазначив у коментарі для видання “Економічна правда” міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський.

“Березень не буде таким показовим, адже війна почалася лише 24 лютого, тож у березні всі орієнтувалися на війну, частина підприємств почала шукати можливості, як вивозити інакше і налагоджувати процес. Очевидно, що це найбільше “дно” через мільйон причин. Зараз воно уже відстрілює вгору однозначно. Треба ще трохи часу”, – зазначив міністр.

Згідно зі словами Миколи Сольського, цієї весни з України планували експортували 20 млн тонн аграрної продукції урожаю 2021 року. Через блокування портів наразі це зробити неможливо. З допомогою залізниці вдасться транспортувати лише 10-20% довоєнних обсягів.

“Якщо до цих 20 млн тонн додасться ще умовних 30 млн тонн цьогорічного врожаю, вивозити їх доведеться роками”, – говорить міністр.

SEEDS

Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram
Youtube та Підписуйтесь!

Залишити коментар

Ваш email не буде опубліковано

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!