Мешканці Черкащини перетворили стару бібліотеку на сучасний креативний простір

0 600

У селі Потапці, що на Канівщині, замість старої закинутої бібліотеки з’явився сучасний хаб. Створили громадський простір Potapsi HUB завдяки грантовим коштам, отриманих в межах конкурсу грантів “Час діяти, Україно” від благодійного фонду “МХП-Громаді”, пише SEEDS.

За допомогою одного проєкту сотні людей у невеликому населеному пункті отримали місце для об’єднання спільних зусиль та переживання наслідків війни.

«Ми побачили, що люди втомилися від стресу від війни. Багато з наших переселенців тут знайшли свою «віддушину». Вони познайомилися з місцевими жителями.

Тут вони отримали не тільки моральну допомогу, ми надавали тут ще й гуманітарну допомогу. У нас тут є швидкісний інтернет, є ноутбук, планшети. Діти задоволені», – розповіла керівниця проєкту Potapsi HUB Людмила Горденко.

За її словами, завдяки сучасній техніці, у хабі можуть дистанційно навчатися ті діти, які не мають змоги робити це з дому. Сьогодні у Potapsi HUB і навчаються, і плетуть маскувальні сітки, і проводять заняття хорові колективи. Діти та дорослі створюють і продають благодійну біжутерію.



«Коли до нас почали приїжджати переселенці, вони взагалі нікого не знали. Не знали до кого звернутись, інтернет поганий, не було чим зайнятись. Це і наштовхнуло нас на даний проєкт.

Коли тільки почалась війна переселенців було дуже багато. За ніч могло бути по 40 людей. Є і такі, хто приїхали, залишилися, вже й на роботу влаштувалися», – розповіла староста Потапцівського старостинського округу Наталія Березенко.

За її словами тепер переселенців стало значно менше – повернулися додому. Переважно це мешканці Київщини та столиці. В Потапцях нині мешкають родини з Харківщини, Донеччини, Запоріжжя.

Читайте також: У Нібулону з’явився власний сертифікований підрозділ саперів

Саме у Потапцях було оголошено про початок нового сезону грантового конкурсу для локальних ініціатив у громадах “Час діяти, Україно!” від благодійного фонду “МХП-Громаді”.

Загальний бюджет становить 7 млн грн. Розмір фінансування одного проєкту – до 100 000 гривень. Одна команда має змогу подати одну або більше проєктних заявок.


Potapsi HUB

“Під час повномасштабної війни локальні виклики нікуди не зникають. Натомість додаються нові: від адаптації переселенців (яка, згідно з нашим дослідженням, не скрізь є системною), збільшення тиску на медзаклади в громадах до значної потреби в усіх регіонах місць психологічної реабілітації та відновлення.

Щоб підтримати громади й активістів у їхньому бажанні створити навколо себе кращий, ефективніший, здоровіший простір, ми продовжуємо наш щорічний грантовий конкурс “Час діяти, Україно!”, – коментує Тетяна Волочай, директорка благодійного фонду “МХП – Громаді”, який є організатором конкурсу “Час діяти, Україно!”.

Конкурс охоплює 12 областей України: від Волинської до Дніпропетровської. Тематика проєктів, які можуть отримати фінансування, також доволі широка: від освітніх, медичних, інфраструктурних до ініціатив з реабілітації ветеранів та підтримки розвитку української культурної ідентичності.


Тетяна Волочай та Володимир Панченко

“Головна умова: учасники конкурсу мають чітко обґрунтувати важливість розв’язання конкретної проблеми для місцевої громади/регіону. Проєкти мають бути реакцією на суспільні запити, бути важливими для певного закладу (школа/садок), невеликого населеного пункту чи громади”, – пояснює Володимир Панченко, керівник національних проєктів благодійного фонду “МХП – Громаді”.


Хто може брати участь у конкурсі: органи місцевого самоврядування, комунальні установи, освітні заклади, заклади охорони здоров’я, неурядові організації.

Проєктні пропозиції приймаються з 4 травня до 1 червня 2023 року. Заявки подаються на сайті конкурсу.  У разі виникнення питань щодо заповнення документів можна писати організаторам на пошту timetoact@mhp.com.ua

Попередньо результати конкурсу будуть оголошені 20 червня 2023 року.

 

SEEDS

Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram
Youtube та Підписуйтесь!

Залишити коментар

Ваш email не буде опубліковано

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!