Фермерка з Полісся вирощує на півночі України теплолюбний артишок

0 947

Фермерка Олена Панчук вирощує на Житомирщині екзотичну рослину — артишок. Жінка вперше посадила його заради експерименту, але вже має плоди, які користуються попитом і в кулінарії, і у флористиці, пише SEEDS.

За словами Олени, вперше вона познайомилася з артишоком вісім років тому. Фермерка каже, що її зацікавила ця городня рослина з їстівними м’ясистими квітковими головками, і в лютому 2023 року вона висіяла насіння артишоків на розсаду, а в травні висадила рослини у ґрунт. В середині липня вже з’явилися перші плоди. цей овоч невибагливий.

“Артишоку потрібен полив. Так як рослина в нас культивувалася без поливу, то їй однозначно цього не вистачало. Також потрібно боротися з бур’янами, бо артишок піддається пошкодженню попелицями. Сонце, вода потрібні так, як і всім іншим культурам”, – розповіла Суспільному Олена Панчук.

Олена Панчук вирощує два сорти артишоків: зелені і фіолетові. За словами фермерки, ця рослина — багаторічна, її масово вирощують в Італії, Єгипті та Греції. Тому важливо, каже Олена, на зиму артишоки вкривати.



“Якісно і кількісно артишок буде на другий рік, якщо він перезимує, якщо ми рослину вкриємо. Це обов’язково, інакше артишок не перезимує в наших умовах, а так буде набагато більший результат — до 30 суцвіть на кущі”, — каже фермерка.

Фермерка зауважила, що почала вирощувати артишоки заради експерименту, щоб перевірити, як росте рослина на Поліссі. Під цей овоч виділила лише дві сотки землі. Зараз Олена має замовлень на два тижні наперед.

“Зрізаємо, продаємо на кулінарію. Не продаються артишоки на кулінарію, то на квіти флористи заберуть. Не заберуть флористи на квіти, то я їх засушу на сухоцвіти. Взимку це треба і буде користуватися попитом. Ще є варіант замаринувати їх.

В мене мала дитина і я маю таке ком’юніті мам, які теж пробують давати дітям цей продукт. Шеф-кухарі теж пишуть з ресторанів. Пробують, вводять цей овоч в меню сезонне. Є ресторани, які ділилися своїм досвідом і меню. І мені приємно, що мої артишоки вже дісталися столиці”, — тішиться Олена.

Читайте також: Повноваження щодо реєстрації сільгосптехніки в Україні планують передати МВС

Окрім артишоків, Олена Панчук вирощує гектар спаржі. Жінка каже, якщо артишоки добре перезимують, то наступного року їхні площі збільшить втричі.

 

SEEDS

Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram
Youtube та Підписуйтесь!

Залишити коментар

Ваш email не буде опубліковано

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!