Іван-чай та сироп із соснових бруньок – незвичайний крам сімейної екомайстерні

0 480

Іноді корисну їжу навіть не потрібно вирощувати – росте сама, встигай збирати. Яскравий приклад тому – корисні і смачні продукти, які вже не перший рік виготовляє Єгор Малиновський і Наталія Прилипко.

Іван-чай, фітозбори, черемхове борошно, спельта, сироп із соснових бруньок… Чого тільки корисного не виробляють у екомайстерні, і все власноруч, за прадавніми рецептами, розповів SEEDS власник екосправи Єгор Малиновський.

“Це наше власна сімейна справа, яка приносить нам, насамперед, задоволення. Для нас якісний продукт, в невеликому обсязі набагато важливіший за кількість.

Почалось все з Іван-чаю, який розпочали виготовляти, все власними силами – вручну. Ми робимо все так, як це робили раніше на Русі. Наш чайний сезон починається в кінці травня на півдні Житомирської області, і закінчується на початку вересня в горах Карпат.

Коли заманеться чайний лист не зірвеш – збирати потрібно тільки в ясну погоду, а сушити на дров’яній печі. Сировину ми збираємо виключно в екологічно чистих місцях, навіть зробимо аналіз на шкідливі речовини, щоб мати підтвердження якості своєї продукції”, – розповідає Єгор Малиновський.



“Поступово став цікавитись натуральними продуктами до чаю. Так з’явились нові продукти: черемхове борошно, фiтозбори, Урбеч (паста з насіння конопель та льону) спельтова i Кедрова продукція, сироп соснова брунька, варення соснова шишка”, – додає травник.

Зараз, за словами Єгора, якраз відбувається таїнство створення соснових смаколиків. Вариться варення з соснових шишок.

До речі це не єдині корисні дари сосни – збирають навесні ще й цілющий сосновий пилок. “Збираю, він добре зміцнює імунітет. Сезон цвітіння у сосни лише два тижні. А нині на збір пилку погано впливає ще й несприятлива погода – дощі”, – розповідає Єгор.

Однак погода не стане на заваді. “Згодом можна продовжити збирати пилок в горах Карпат, там росте горна сосна (жереб). Вона цвіте пізніше”, – розповідає карпатський травник.



Єгор каже, що за сезон пилку вдається зібрати мало. Тому поки що його запасають тільки для власних потреб, або для постійних клієнтів у соцмережах, які давно і добре знаються на його цілющих властивостях.

Наразі у роботі ще одна заготівля – щороку у цю пору Єгор збирає молодий лист вишнi, для ароматного фіточаю. Одного з чисельної колекції чаїв, які поціновувачі знають в Україні під торгівельною маркою “Єгорушка”.

Переробкою та збиранням трав Єгор почав займатися самостійно ще у 2013 році. Кілька років тому до справи долучилась Наталія. “Вважаємо дуже важливим відновити з глибини століть знання наших предків, щоб запропонувати людям дійсно здорові продукти”, – переконаний Єгор Малиновський.

 

Людмила КАЛИТА SEEDS.org.ua  

Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram
Youtube та Підписуйтесь!

Залишити коментар

Ваш email не буде опубліковано