На Тернопільщині завдяки теплицям перші весняні ягоди збирають на три тижні раніше, ніж зазвичай

0 97

Михайло та Олена Голодюки з Ласківців Теребовлянської громади на Тернопільщині вирощують суницю садову (полуницю) в теплиці. Цьогоріч збирають перший врожай. Технологію запозичили в Польщі, де чоловік був на заробітках, пише SEEDS.

Вирощування ягід у теплиці — це можливість зібрати врожай на три тижні раніше, ніж на відкритому ґрунті, кажуть господарі. Перші достигають вже у квітні.

“У нас середня ягода важить десь 70-80 грамів. А рекорд був — до 250 грамів одна ягода. Була така, як мобільний телефон”, – розповів Суспільному Михайло Голодюк.

За день з теплиці збирають в середньому по 80 кілограмів. Мають також міні-теплиці. Щодня Михайло та Олена працюють тут від ранку.



“Цю технологію підгледіли в інтернеті, бачимо, як займаються люди, вирішили спробувати. Але весь час вчимося на своїх помилках. Це сорт “Роксана” італійської селекції. Вона на другий рік має давати до півтора кілограма з куща. Щоби пришвидшити її ріст і щоби швидше заплодоносила, ми мусимо вранці її відкривати, а на вечір закривати клейонкою. Якщо запізнимося зранку відкрити її, то вона в нас “згорить”, – розповіла Олена Голодюк.

Читайте також: Українські фермери зможуть скористатися послугою керованого бджолозапилення

Господиня каже, що накриття — це захист полуниці й від кислотних дощів: “Бувало, інколи йшли такі кислотні дощі, що ми мусіли все переорювати”.

Цьогоріч чоловік Олени Михайло сконструював більшу теплицю. Каже, допомагали сусіди. Впоралися за два тижні: “Наша теплиця має 5 сотих. То є 50 метрів довжини і 10 метрів ширини”.


Фото: Суспільне Тернопіль

Середня температура в теплиці — 24-26 градусів за Цельсієм. Тут облаштували крапельний полив. Також використовують спеціальні засоби від слимаків. Суниця садова (полуниця) росте під спеціальною плівкою.

«Під низом звичайний ґрунт. Трохи додаємо торфу для того, щоб корені ліпше прогрівалися. І йде дві крапельних стрічки. Міжряддя — 40, ряди — 60. Ще стелимо солому, але тут соломи не потрібно, бо високі земляні насипи», – говорить господар.

Для запилення квітів суниці господарі тримають бджіл осмій. Цей досвід побачили також у Польщі. Далі господарі збираються опановувати інші практики.

“Ще хочемо спробувати з тої полуниці взяти другий врожай. Після збору врожаю обріжемо все листя. Вона повинна по-новому зацвісти і у вересні можемо їсти нові ягоди”, — каже власник теплиці.

Суницю садову (полуницю) підживлюють лише органічними добривами, розповіла Олена Голодюк: “Стараємося і боремося, щоб вона в нас була екологічно чиста. А щоб була смачна, то треба вирощувати з любов’ю, любити ту працю. Якщо цього не любиш, треба шукати себе в чомусь іншому. А мені ця робота подобається”.

 

SEEDS

Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram
Youtube та Підписуйтесь!

Залишити коментар

Ваш email не буде опубліковано

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!