Повноцінна робота ринків відновиться тільки з повним зняттям карантинних обмежень

0 590

Рішення про відновлення роботи продовольчих ринків, ухвалене Кабінетом міністрів – правильний, хоча й трохи запізнілий крок, адже закриття ринків вже призвело до чисельних збитків фермерів, остаточні цифри яких ще доведеться підрахувати. Про це в колонці для LIGA.net пише директор з розвитку Української плодоовочевої асоціації (УПОА) Катерина Звєрєва.

“Відкриття ринків дещо стабілізує соціально-економічну ситуацію в країні та дозволить поліпшити стан справ у плодоовочевому секторі. Втім, за умов порушених логістичних ланцюгів, говорити про те, що відкриті ринки є порятунком для українських фермерів, зарано.

Повноцінна робота ринків, а отже й стабільна робота плодоовочевого бізнесу, який реалізує на ринках близько 80% своєї продукції, відновиться лише з повним зняттям карантинних обмежень в Україні.

Ринки, що годували мільйони українців і на яких реалізовувалося близько 80% плодоовочевої продукції України, не працювали понад місяць через карантинні обмеження. Внаслідок коронакризи, тонни овочів та фруктів просто згнили”, – нагадує Катерина Звєрєва.

“Хоча весь цей час фермери шукали альтернативні можливості реалізації своєї продукції. Зокрема, невеликі виробники ранніх салатів, овочів та ягід намагалися самостійно налагодити поставки своєї продукції “на дім”, за допомогою соціальних мереж, платформ онлайн-торгівлі та проектів доставки продуктів до споживача.

Такий формат не дозволяв фермерам заробляти, а надавав можливість лише частково реалізувати свою свіжу продукцію, яка має досить обмежений термін зберігання.

Про рентабельність подібних проєктів не варто говорити. Тим паче, що дозволити собі доставляти овочі та ягоди “на дім” могли далеко не всі фермери. Наприклад, великі тепличні комбінати, враховуючи об’єми їх виробництва, навіть не розглядали варіанти онлайн-торгівлі, а були змушені чекати поліпшення ситуації та відкриття продовольчих ринків”, – пише агроекспертка.

“При цьому закупівельні ціни на більшість плодоовочевої продукції часто не відповідали сподіванням фермерам. Так, наприклад, роздрібні мережі всередині квітня закупали тепличний огірок на 30-50% дешевше ніж в аналогічний період минулого року, а на ринку у Львові дану продукцію фермери взагалі реалізовували за ціною, близькою до собівартості – 12-15 грн/кг.

Не набагато краща ситуація була і у виробників ранніх ягід. Фермери, які займаються вирощуванням суниці садової, в кінці квітня реалізовували цю ягоду по 50-80 грн/кг, що на 40% нижче ніж ціни аналогічний період минулого року”, – зазначає Катерина Звєрєва.

 

SEEDS.org.ua  за інформацією LIGA.net

Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram
Youtube та Підписуйтесь!

Залишити коментар

Ваш email не буде опубліковано