Диво-овоч крукнек – непоказна скарбничка дорогоцінних речовин

0 597

Чимало дивовижних овочів невідомі досі українським фермерам, хоча трапляється, що за екзотичною зовнішністю ховається досить знайома і смачна начинка, пише SEEDS.

Наприклад, крукнек, дехто називає цей овоч кабачком, дехто – гарбузом. Однак всі вони мають рацію, адже крукнек, як і кабачок, – одна з форм звичайного гарбуза.

Крукнек родом з Центральної Америки. Культивують його в США, Східній Азії, в Канаді і в Європі. Короткий період від посіву до збирання врожаю, а це всього 2 місяці, використання розсади та укриттів дозволяє вирощувати крукнек в багатьох зонах землеробства.

Насіння крукнеку схоже на кабачкове, але значно дрібніше, воно зберігає схожість до 6-7 років. Багато магазинів насіння в Україні продають його за досить демократичною ціною, що не перевищує навіть 5 гривень.



Споживають крукнек на стадії молочної стиглості, коли шкірка ніжна, розмір невеликий, а насіння тільки починає формуватися. Пік їх споживання – літо. Якщо ж крукнек залишити визрівати, він цілком гідно замінить декоративного гарбуза через яскравий і екзотичний вид.

Головна візуальна відмінність крукнеку – це викривлений плід, за це йому і дали назву Croocked Neck, що дослівно перекладається як “крива шия”. Шкірочка крукнеку жовта і горбкувата, немов покрита роздутими бульбашками або бородавками. Якщо побачити вперше плоди цього диво-овоча можна подумати, що їх вразила якась “болячка”.

Але крукнек тільки на вигляд непоказний. Усередині нього знаходиться справжній скарб із корисних речовин і вітамінів, які сумарно перевищують за поживністю кабачки.

Крукнек дуже смачний сам по собі, але головна його цінність в тому, що він може використовуватися, як лікувальний продукт при багатьох захворюваннях.



Для шлунка, особливо хворого, крукнек – цілющий бальзам! Овочі гарні для людей, що страждають на зайву вагу. Якщо регулярно їсти крукнек, нормалізується обмін речовин, знижується цукор в крові, що корисно діабетикам. Його рекомендують лікарі і при серцево-судинних недугах, навіть може відступити атеросклероз.

Заморський чудо-овоч використовують в салатах, він придатний для смаження, варіння, фарширування, його консервують і маринують. Крім того він відмінно зберігається.

Насіння крукнеку проростає при 13-14°C, а ідеально розвивається при 25-28 C. Причому температура повинна бути постійною, без коливань. Багатий урожай можна отримати при частих поливах під час цвітіння і плодоношення.

 

SEEDS.org.ua   

Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram
Youtube та Підписуйтесь!

Залишити коментар

Ваш email не буде опубліковано

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!