Солодка кукурудза – не тільки смачна їжа, а й корисні ліки

0 1 782

Варена солодка кукурудза вже давно стала найулюбленішим літнім овочем у дорослих та дітей. Однак кукурудза – не тільки смачна їжа, а й корисні ліки, про які знають небагато українців. А ще не всі знають, що різнокольорова кукурудза попри побоювання не має нічого спільного з ГМО.  

Чим же корисна золота цукрова “цариця ланів”  і які секрети походження вона приховує, в інтерв’ю для SEEDS розповів Михайло Нагорняк, директор компанії МНАГОР.


– Частенько доводиться чути, що більшість сортів цукрової кукурудзи генетично модифіковані. Чи насправді це так?

– Насправді, цукрова кукурудза є результатом традиційних методів селекції, і 100% є натуральною і не є генетично модифікованою. Зокрема молочно-білий гібрид “Білий Кролик” виведений нашою компанією. Біла кукурудза дуже поширена в Мексиці та США, де окрім білої споживають кукурудзу різних природних кольорів.

– Чи може бути кукурудза дієтичним продуктом?

– Цукрова кукурудза належить до продуктів, придатних для використання в дієтичному раціоні. Для порівняння, качан кукурудзи має приблизно таку ж кількість калорій, як яблуко, і містить менше однієї чверті цукру. Збільшення калорій залежить від того, яку начинку ви додаєте. Якщо ви кукурудзу щедро намастити  маслом, звісно це значно збільшить кількість калорій.

Тільки у 100 г кукурудзи міститься: 10,3 г білків, 60 г вуглеводів, 9,6 г клітковини та всього 1 г жирів. Тобто, завдяки своїм відмінним параметрам, та рівню калорійності (44,1 ккал на 100 гр.) Для тих, хто дбає про свою струнку фігуру, цукрова кукурудза – продукт №1.

– А що стосується цукру, його в цукровій кукурудзі теж небагато?

– Насправді, це ще один міф. Качан кукурудзи має близько 6-8 грамів цукру, хоча в назві є слово цукрова, просто існує ще й кормова-зернова.

До речі, ще один цікавий факт – цукрова кукурудза багата вітамінами групи В, і може допомогти в боротьбі з діабетом. Поєднання кількості клітковини і білка може регулювати всмоктування вуглеводів в кров.

До того ж цукрову кукурудзу можна не тільки вживати в їжу. Цукрова кукурудза є ще й лікарською рослиною!

Для лікування використовують всі частини рослини. Кукурудзяні рильця (ниткоподібні стовпчики з рильцями, приймочки, в народі “коси”, що являють собою частину жіночої квітки, вони завжди містяться на качанах) – прекрасний сечогінний засіб.

Стовпчики з рильцями збирають в період дозрівання качанів ручним способом, відриваючи пучки ниток з качана. Заготовлюють кукурудзяні рильця в період молочної та повної стиглості качанів (липень-серпень). Рильця також використовують як жовчогінний і кровоспинний засіб.

Екстракт з подрібнених зерен кукурудзи гальмує ріст ракових клітин. Кукурудзяна олія знижує рівень холестерину в крові, покращує функціонування жовчного міхура, надаючи жовчогінну дію, що дуже корисно для профілактики і лікування атеросклерозу.

Кукурудзяна мука (мелені зерна) крім вітамінів В, РР містить каротин (провітамін А). Каші і запіканки з борошна знижують процеси бродіння в кишечнику. Кукурудзяний мед використовують для лікування гіпертонії. Кукурудзяний солод – це найдешевший з усіх “еліксирів здоров’я”, дві чайні ложки солоду – добова доза вітамінів А, В, С і D.

Цукрова кукурудза рекомендується в дієтичному харчуванні, при запорах, хворобі печінки, захворюваннях серцево-судинної системи і центральної нервової системи: реактивних станах, депресіях і інших нервових і психічних захворюваннях. Екстракт зерен кукурудзи містить пектини (фітоглютини), що володіють протипухлинною активністю.

А ще солодка кукурудза – єдиний в світі продукт, що містить мікрочастинки золота.

Головне не забувайте слова Гіпократа, що ліки повинні бути їжею, а не їжа – ліками.

Часто виходить навпаки, те що зовсім поруч, ми не помічаємо, через свою необізнаність у питаннях здорового харчування ми ставимося до нього недбало. А тоді власний організм відплачує нам хворобами.

 

SEEDS.org.ua

Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram
Youtube та Підписуйтесь!

Залишити коментар

Ваш email не буде опубліковано