Українська агросенсація – сорт солодкої кукурудзи із фіолетовими зернами підкорив серця фермерів

0 1 433

Перший в Україні сорт антоціанової суперсолодкої кукурудзи Бордо, який ще називають Український Біколор, адже він має сині та жовті кольори на качані, став сенсацією ще до того, як насіння надійшло в продаж, пише SEEDS.

Сорт створено та виробляється вінницькою селекційною компанією МНАГОР. Коли восени 2022 року Михайло Нагорняк вперше опублікував фотографію своєї антоціанової солодкої кукурудзи у Фейсбук, фермери почали зв’язуватися з компанією будь-якими способами, щоб спробувати новинку.

Зрештою Михайло Нагорняк вирішив, що понад 200 фермерів мають вирощувати кукурудзу на пробній основі, тобто отримають насіння безкоштовно. Фермери опублікували звіти про те, як вони вирощували новинку, і це призвело до шаленої популярності сорту, а інформація про Бордо (Український Біколор) поширилася по всьому інтернету.



МНАГОР — це провідна та інноваційна селекційна компанія із Вінниччини, з репутацією першовідкривачів та удосконалювачів смаку суперсолодкої кукурудзи. Ними відкрито першу в Україні спеціалізовану селекційну програму по цукровій кукурудзі та створено унікальні сорти такі як Мармурова, Білий Кролик, Джамала, Фіона, Джульєтта, НБМ та інші, що є лідерами в Україні та з 2017 року постачаються за кордон.


МНАГОР є лідером у виробництві солодкої кукурудзи в Україні, а з цього року їхня новинка, синьо-жовта кукурудза, що вперше вирощувалася фермерами стала бестселером по всій Україні. Унікальні бордові (фіолетово-сині) відтінки зерен дуже відрізняються від типової жовтої та білої солодкої кукурудзи.

Новий сорт пурпурової синьо-жовтої суперсолодкої кукурудзи, Бордо (Український Біколор), завдяки своєму унікальному фіолетово-синьому кольору, а також чудовому смаку не схожий на жодну іншу солодку кукурудзу, що доступні на ринку в світі.



Цукрова кукурудза Бордо (Український Біколор) виведена з використанням традиційних методів – без ГМО. Двоколірна кукурудза — це гібрид, у середньому 70% фіолетово-синіх і 30% світло-жовтих зерен на качані. Компанія МНАГОР понад 7 років працювала над вдосконаленням сорту.

«Бордо (Український Біколор) має чудову харчову якість із високим вмістом антоціанів та антиоксидантів, порівняно з іншими сортами солодкої кукурудзи. Ми впевнені, що Бордо (Український Біколор) принесе інновації в категорію солодкої кукурудзи по всьому світу, та буде асоціюватися із Україною, її національними коьорами та нашою боротьбою за незалежність», — каже Михайло Нагорняк, автор сорту та директор компанії МНАГОР.

Унікальний бордовий відтінок зерен, який відрізняється від типової жовтої та білої солодкої кукурудзи, неперевершений. А смачна і чудова візуальна форма та фотогенічність нової кукурудзи вразила покупців в усіх куточках України. Фото із схвальними відгуками заполонили соціальні мережі, а сама кукурудза миттєво знайшла своїх покупців на овочевих ринках по всій Україні.



«Для співпробітніків компанії МНАГОР це також стало несподіванкою, коли люди телефонували і цікавилися новим сортом із фіолетово-синіми зернами ще задовго до старту продаж. До такої посиленої уваги ми не були готові. Не було жодного дня, щоб хтось не питав за наш Бордо! Вже й сезон давно закінчився, але від клієнтів досі немає відбою!

Відомий блогер Ярик Мазур, що тимчасово з Херсонщини переїхав на Львівщину, виростив Бордо і пробну партію вивіз на овочевий ринок у Львові, подивитися на реакцію від покупців. Це було щось неймовірне, навіть фотографувалися в селфі, – так вона всіх вразила! дивувалися, не могли повірити, пробували на смак, навіть трішки боялися, а потім від покупців не було відбою, – розкупили дуже швидко. Потім ще протягом двох тижнів люди ходили і запитували, чи немає ще, бо такого гармонійного смаку вони давно не куштували», – розповів Михайло Нагорняк.

За його словами, Ярик відзняв фото та відео, тому сорт миттєво став популярним, – отримав понад сотні відгуків у You-Tube, Тік-ток, Інстаграм, Фейсбуці та інших мережах. Постійні глядачі його блогу вже замовляють у «МНАГОРі» качани на наступний сезон!

«Навіть перекупи вже надсилають замовлення, готові викупити весь урожай! Деякі волонтери та територіальні громади почали вирощувати синьо-жовту цукрову кукурудзу, щоб оживити громаду та планують проводити фестивалі кукурудзи», – додає Михайло Нагорняк.


Вражають і відгуки з різних куточків України

Професійний овочівник Кавунець Сергій, с Маяки, Одеська область:

«Дуже сподобався Бордо. Незвичайний гібрид. Смачна, суперсолодка, качан розміром приблизно 23 см. Продавав на ринку разом з іншими сортами. Люди дивувались на ринку, постійно запитували, а як так? Навіть предвзято відносились, казали, що якесь ГМО. Але коли спробували, – приходили ще! Обов’язково буду сіяти ще, вже клієнти замовлення надсилаються на наступний сезон. Заробляти в нашому овочевому бізнесі можна на новинках та екзотиці, люди таке люблять!»

Сергій порівнює появу Бордо на ринку, з тим, як свого часу з’явилась на ринку інша МНАГОРівська новинка – цукрова кукурудза «Мармурова». Її також не всі розуміли, проте зараз, тільки за неї і питають, купуючи кукурудзу.



Науковець із Харкова, Сергій Авраменко також спробував сорт Бордо (Український Біколор):

«Посіяв у прифронтовій зоні, на Харківщині, с. Рідне, Ізюмський район. Звіт та фото розмістив у Фейсбук, то навіть від земляків, та науковців, що тимчасово евакуювалися з Харківщини до інших країн вже пішли запити на наш рідний український інноваційний сорт.  Скоро він буде популярний і в Європі!»

Насичений фіолетово-синій колір, який є лише на поверхні зерен, з’явився завдяки антоціану, – пігменту, який виробляє сині та червоні відтінки в рослинах. Це дуже корисні речовини, які сприяють травленню, надають енергії, а ще дозволяють кукурудзі дуже гарно виглядати на столі та на прилавках овочевих крамниць.

Сафонов Руслан Сергійович, Запоріжська область:

«Дуже смачна. Солодка! Колір і розмір сподобався. Такого ще ніде не бачив. Підживлював та поливав, качани були великі та товарні. Обов’язково треба замовляти та підтримувати українські сорти!»



Олег Володимирович, керівник Фермерського господарства «Галицькі Лани», Львівська область:

«Висіяли Бордо в травні. Вирощували за традиційною технологією. Коли кукурудза дозріла, качани варили по рекомендації: 6-8 хвилин. Розмір качанів був біля 20-23 см. Спробувавши кукурудзу, всі були вражені чудовим солодким смаком та м’якими зернами, а також незвичним кольором зерен, які після приготування змінювали колір з бордового на темно синій. Відбувалася магія: кольори на очах набували чітких українських синьо-жовтих відтінків.

Також пригощав колег по роботі та знайомих, яким теж сподобався солодкий делікатес. В наступному сезоні плануємо збільшити площу посіву для реалізації на ринку. Завдяки незвичному забарвленню качанів кукурудзи та чудовим смаковим якостям новинка набирає популярності серед населення».



Дмитренко Микола, Чернігівська область:

«Чудова. Коли куштуєш сирою то кожен раз відчуваєш все новий і новий аромат та присмак, найвищі похвали! Але хто не знає, питають: «що з нею, чому посиніла?» Моїй матері найбільше сподобалась, каже, що краща за всі сорти. І мені теж дуже сподобалась».

Рутян Юрій, місто Київ:

«Дуже незвичайна кукурудза, такої ще ми не бачили. На смак смачна та дуже соковита, і до зубів не пристає, як деякі базарні сорти!»

За словами Михайла Нагорняка, швидко підтягнулися і перекупи, – за качан дають від 20 до 40 гривень! Вони кажуть, що попит у великих містах на таку кукурудзу неймовірно високий. І це не дивно. Бордо – це унікальна лікувальна кукурудза, люди знають, що природні антиоксиданти та антоціани сприяють зміцненню імунної системи, зниженню запалення в організмі та мають багато корисних властивостей!



За словами автора нового сорту, Михайла Нагорняка, в компанії МНАГОР понад 7 років працювали над різнокольоровою кукурудзою в селекційній програмі, але Бордо (Український Біколор) є першою такою кукурудзою в  світі, де поєднано синьо-жовті зерна, кольори нашого державного прапора із суперсолодким смаком кукурудзи.

«Коли ви смакуватимете ці чарівні зерна, ви відчуєте соковиту солодкість і гармонійне поєднання різних фруктових смаків, він містить понад 22% фруктози та сахарози – абсолютно смачно! У ньому також більше антиоксидантів, ніж в інших сортах солодкої кукурудзи. Інноваційний сорт Бордо (Український Біколор) дає близько 70 відсотків фіолетового кольору і 30 відсотків світло-жовтого кольору», – зазначає Михайло Нагорняк.

Відсоток фіолетових зерен збільшується з дозріванням. Бордо (Український Біколор) також в міру зберігає свій колір без схильності до забарвлення ваших рук та речей, проте колір самих зерен стане більш насиченим під час варіння протягом кількох хвилин. Звідси й назва сорту, Бордові зерна стають синіми та жовтими як наш прапор Український синьо-жовтий Біколор!



Сорт виведений з використанням традиційних методів селекції без ГМО!

«Ми сподівалися, що Бордо (Український Біколор) стане візитною карткою України, та буде постачатися по всьому світу, але такого шаленого інтересу до новинки ми не очікували– вже пішли замовлення із Європи та країн Азії. Ми у МНАГОРі жартуємо, що так і до космічної місії на Марс недалеко! Спробуйте, це наш маленький крок, щоб змінити уявлення про українську цукрову кукурудзу!» — каже Михайло Нагорняк.

Насіння цукрової кукурудзи Бордо (Український Біколор) F1 вже доступне до замовлення. Його можна придбати на веб-сайтах різних інтернет магазинів, як от Супермаркет насіння та інших, а ще в насіннєвих магазинах по всій країні. Також насіння можна придбати безпосередньо в оригінатора – на офіційному сайті компанії МНАГОР. 

 

Для замовлення звертайтеся до менеджерів-консультантів МНАГОР:

Центральний регіон України та м. Київ – Тамара Нагорняк; тел., Viber: (067) 440-75-17

Південний та Східний регіон України – Аліса Яковенко, тел., Viber: (067) 236-51-51

Західний регіон України  – Олександр Побережний тел., Viber: (067) 432-32-53

 

 

SEEDS

Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram
Youtube та Підписуйтесь!

Залишити коментар

Ваш email не буде опубліковано

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!