Тернопільські фермери вирощують на полях вісім сортів зеленої спаржі

0 404

Якщо кілька років тому спаржу можна було побачити лише в меню вишуканих ресторанів Європи, то тепер вона є навіть у звичайних торгових мережах нашої країни. Наразі цю гастрономічну рослину культивують дедалі більше українських фермерів.

Чотири року тому спаржу, або аспарагус (саме такою є латинська назва рослини) почали успішно вирощувати у ФГ “Весна”, що в Тернопільському районі. Зараз тут росте вісім сортів зеленої спаржі.

“Донедавна спаржа була досить рідкісною рослиною на фермерських полях України, тепер площі під цією культурою постійно зростають. У найближчі п’ять-десять років експерти пророкують спаржі великі перспективи. Адже попит і пропозиція постійно збільшуються.

Для господарств аспарагус вигідний найперше тим, що це найбільш ранній овоч відкритого ґрунту. Вже в середині квітня він дає перший урожай. Ціна за один кілограм коливається від 200 до 250 гривень.

Такі цифри приваблюють фермерів. Не кожен пересічний українець готовий платити таку ціну. Але вона виправдана – на один гектар спаржі фермеру потрібно витратити півмільйона гривень, та й технологія вирощування цієї культури досить непроста”, – розповів агроном-консультант з нішевих культур та органічного землеробства Андрій Дзендзель.

За його словами, в середньому з одного гектара можна зібрати одну тонну врожаю. Наступного сезону – півтора тонни. Пік урожайності припадає на шостий-сьомий рік – тоді спаржа може давати 3-4 тонни пагонів з гектара.



Спаржа дає врожай до п’ятнадцяти років. Її сезон триває півтора місяця: від середини квітня до кінця травня. Впродовж цього часу рослина викидає пагони, які потрібно зрізати після досягнення товарного розміру – 20 см.

Робити це слід кожних два дні. Це дуже трудомісткий процес, адже збирають спаржу вручну. Якщо пагін вчасно не зрізати, наступного дня він уже перезріє.

Після завершення сезону спаржа перетворюється у великий кущ – добре відомий нам холодок, який сягає двох з половиною метрів. Восени його пагони жовтіють, засихають і їх зрізують.

 

SEEDS.org.ua  за інформацією 0352.ua  

Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram
Youtube та Підписуйтесь!

Залишити коментар

Ваш email не буде опубліковано