Заради успішного експорту українські сади радикально змінюються

0 639

Традиційний асортимент, з якого створювалися сади в Україні, не був з самого початку орієнтований на експорт, тому більшість виробників зараз переорієнтовуються.

Про це розповів селекціонер ягідних культур, заступник директора з наукової роботи Інституту садівництва НААН України Олександр Ярещенко під час прес-конференції в агентстві “Інтерфакс-Україна”, повідомляє кореспондент Seeds.

“На ринках країн потенційних, чи вже існуючих імпортерів української продукції очікують той затребуваний асортимент, який відомий і добре продається на їхніх ринках.

Особливо це чітко видно по яблуку. І якраз азіатський регіон вимагає певних сортів, це сучасні сорти Гали Фуджі, Ред Делішес і т.д.”, – розповів Олександр Ярещенко.

“Традиційний асортимент, з якого створювалися сади в Україні, не був з самого початку орієнтований на експорт. У нас були більш традиційні сорти, і всі вважали: внутрішній ринок – і більше нічого нам не потрібно.

Тому більшість виробників зараз переорієнтовуються. Планують закладання насаджень з розрахунку на експорт. Чітко під конкретні країни, заводи. Це перша позиція.

Наступна (позиція) більше стосується сортів ягідних культур. Коли ми говоримо про експорт саме свіжої продукції, не заморозки – далеко не всі сорти, особливо вітчизняного асортименту, на жаль не відповідають цим досить жорстким вимогам”, – підкреслив досвідчений селекціонер.

….Ягода досить довго перебуває в дорозі, і тільки кращі сорти світової селекції придатні для експорту ягідних культур в свіжому вигляді…  

“Ягода досить довго перебуває в дорозі, і тільки кращі сорти світової селекції придатні для експорту ягідних культур в свіжому вигляді. Особливо це стосується більш м’яких ягід, таких як суниця, малина, ожина і т.д.

Тому є два основних напрямки, які дозволяють вирішити цю проблему. Перший – реєстрація в Україні кращих сортів світової селекції, які стають офіційно доступними для українських виробників.

Інший напрямок, з моєї точки зору найбільш стратегічно правильний – це створення власного інноваційного продукту. Власних сортів, які б відповідали сучасним вимогам до ягідної продукції і були експортно та комерційно конкурентоспроможними”, – наголосив Олександр Ярещенко.

SEEDS.org.ua

Слідкуйте за нашими новинами на Facebook  Telegram  Instagram  YouTube-канал

 

Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram та YouTube. Підписуйтесь!

Залишити коментар

Ваш email не буде опубліковано